Succesvolle eerste editie van ‘KVO Etixx Run’: 400 lopers puffen en zweten in Versluys Arena

Veel jeugdspelers van KVO liepen mee
Benny Proot Veel jeugdspelers van KVO liepen mee
Voor de allereerste keer was de Versluys Arena van KV Oostende het decor voor een loopwedstrijd voor het goede doel. De 400 deelnemers liepen niet alleen rond maar ook in het stadion de ziel uit het lijf. Vooral de vele trappen waren voor sommige lopers echte dooddoeners. 
Tijdens de loop werd ook de perszaal aangedaan
Benny Proot Tijdens de loop werd ook de perszaal aangedaan

De ‘KVO Etixx Run’ was een initiatief van studenten Sport en Bewegen van de hogeschool Howest, met de steun van voetbalclub KV Oostende en Etixx, producent van sportvoeding en -supplementen. Het doel: geld inzamelen voor het ziekenhuis AZ Damiaan, dat wil investeren in visuals en materiaal,om kinderen af te leiden tijdens een ingreep. Het concept van de loopwedstrijd oogde simpel. Er werd een rondje uitgestippeld van 2 kilometer in de eigenlijke Versluys Arena en omgeving. Onder meer de perszaal, vip-lounge en hoofdtribune stonden op het parcours. Deelnemers konden kiezen om de afstand één, twee of drie keer te lopen. “Op het eerste zicht leek het vrij eenvoudig om drie ronden van twee kilometer af te leggen", vertelt deelnemer Marc Coopman (50). “Maar waar ik niet aan had gedacht, waren de vele trappen in het stadion. In combinatie met het warme weer was het toch eventjes doorduwen.”

Het parcours bestond uit maar liefst 240 trappen
Benny Proot Het parcours bestond uit maar liefst 240 trappen

Goede doel voorop

Ook Bieke Mignauw (37) legde de volle drie kilometer af. “Die trappen maakten het best pittig”, zucht ze aan de finish. “Ik kende het parcours vooraf niet en was verrast van al die beklimmingen. Nochtans ben ik een geoefend loper en leg ik wekelijks tussen de 30 en 40 kilometer af. Dat we lopen voor het goede doel, is natuurlijk het voornaamste doel." Hugo Moreels (65) neemt deel met zijn zoontje Remy (7). “Dit is geen echte wedstrijd, maar een loop voor het goede doel - da’s het belangrijkste. Mijn vrouw is pediater in het Damiaan-ziekenhuis en dan wil ik haar natuurlijk steunen. Ik liep eerder al halve en volledige marathons en zag in deze Etixx Run ook een uitdaging. En dat Remy meeloopt, maakt het natuurlijk extra plezant." 

Tussendoor werd bevoorrading voorzien
Benny Proot Tussendoor werd bevoorrading voorzien

KVO-spelers lopen mee

Ook verschillende spelers van KV Oostende tekenden present. Niet alleen veel jeugdspelers, maar ook vedetten als Tom De Sutter, Nicolas Lombaerts, Fernando Canesin en publiekslieveling Brecht Capon. “Zo’n loop is een leuke kennismaking met het stadion voor wie het nog niet kent. Voor de fans die elke thuismatch op post zijn, is het een andere manier om de Versluys Arena te beleven”, vertelt Oostendenaar Capon, die net vandaag 31 jaar wordt. “Ach, dat stukje verjaardagstaart eet ik later op de dag wel”, knipoogt de verdediger. “Voor ons is meelopen een leuke afwisseling van de traditionele trainingen.” En wie niet wou meelopen, kon in het zonnetje genieten van muziek en een drankje. 

Sommige lopers namen de trappen op een heel gezapig tempo
Benny Proot Sommige lopers namen de trappen op een heel gezapig tempo

“Content met opkomst”

Pieter-Jan Vantilborgh, Edwar Houpline, Toon Baldewijns en Henri Vandierendonck, de vier studenten van Howest die aan de basis liggen van het evenement, blikken tevreden terug. “Vooraf stelden we 250 deelnemers als doel voorop. Als je dan uiteindelijk afklopt op 400 lopers, mag je heel content zijn", zegt Edwar. “Enkele weken geleden telden we zo'n honderd deelnemers, maar we hebben onder meer op sociale media nog een flinke duw promotie gegeven. We merkten bovendien nog tientallen inschrijvingen op de wedstrijddag zelf, dankzij het mooie weer. Het parcours werd uitgestippeld door ons, samen  met veiligheidsverantwoordelijke van KVO Joost Depreux en de politie. Inderdaad, zes kilometer lopen lijkt voor de wat geoefende loper niet veel, maar de in totaal 240 trappen zijn echte kuitenbijters gebleken. Sommige deelnemers gaven ook toe iets te snel te zijn gestart en naar het einde toe trager liepen. Of er een tweede editie komt? Dat weten we nog niet. Veel studenten vertrekken volgend jaar op Erasmus naar het buitenland, maar het staat iedereen vrij de organisatie over te nemen.” 

Oostende KVO stadionloop
Benny Proot Oostende KVO stadionloop
Oostende KVO stadionloop
Benny Proot Oostende KVO stadionloop
Oostende KVO stadionloop
Benny Proot Oostende KVO stadionloopReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.