Studenten leren bejaardenzorg in woonzorgcentra

De leerlingen van het Vesaliusinstituut worden ingezet in zorginstellingen.
Benny Proot De leerlingen van het Vesaliusinstituut worden ingezet in zorginstellingen.
Het Sociaal Huis en het Vesaliusinstituut werken samen om voor de opleiding thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige' ook duaal leren aan te bieden.

Tot nu konden deze studenten van het 7de specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige enkel in het regulier onderwijssysteem terecht, waar ze stage lopen in de zorginstellingen. Dit is voor hen soms demotiverend. Ze wilden meer op de werkvloer aanwezig zijn om daar de nodige competenties te verwerven.


Het systeem van duaal leren brengt daar verandering in. De leerlingen brengen per week 20 uur door op de werkvloer en in ruil voor de leertewerkstelling in de thuiszorg en de woonzorgcentra krijgen ze beperkte leervergoeding uitbetaald.


"Verschillende zaken worden op de werkvloer zelf aangeleerd, zoals omgaan met ouderen, werken in een team en aandacht voor werkvoorschriften. Maar naarmate de leertewerkstelling vordert kunnen deze werkstudenten ook meer en meer zelfstandig werken. Vijf studenten worden in het schooljaar 2018-2019 tewerkgesteld binnen de zorginstellingen van het Sociaal Huis Oostende. De werkstudenten werken in totaal een 34-tal weken. In de loop van de week gaan ze ook nog twee dagen naar school", licht Sociaal Huis voorzitster Vanessa Vens toe.


(LBB)