Straat tankstation en garage afgesloten net voor verlengd weekend, eigenaar misnoegd: “Nu nóg langer geen klanten”

Joachim Van Hecke zag plotseling hoe de straat werd opengelegd en afgezet net voor het weekend, waardoor klanten zijn garage en benzinestation niet meer kunnen bereiken.
Benny Proot Joachim Van Hecke zag plotseling hoe de straat werd opengelegd en afgezet net voor het weekend, waardoor klanten zijn garage en benzinestation niet meer kunnen bereiken.
Joachim Van Hecke kreeg op 31 oktober een brief in de bus met de boodschap dat de Zandvoordestraat, waar zijn garage en tankstation gevestigd zijn, zou afgesloten worden op 4 november. De ondernemer kreeg zo slechts vier dagen om zich voor te bereiden op werken waardoor zijn garage drie weken niet bereikbaar is. Als kers op de taart werd de doorgang op de hoek net voor het verlengd weekend nog vlug afgesloten met een kraan. 

Momenteel zijn aanpassingswerken bezig aan de rijweg van de Zandvoordestraat vanaf de Steenovenstraat tot aan de Plantijnstraat. Het gaat over asfalterings- en renovatiewerkzaamheden die vermoedelijk zo’n drietal weken zullen duren. Ondertussen is het zo rustig in de straat dat Joachim op het asfalt kan gaan liggen om te poseren voor onze fotograaf, met op de achtergrond zijn benzinestation. “We hebben zaterdagmorgen zo’n 500 liter verkocht, terwijl dat normaal zeker 2.000 liter is. Er is sowieso geen passage door de werken, maar dan sluiten ze vlak voor het weekend ook nog eens de enige doorgang af aan de kant waar ze nog niet aan het werken waren.” Op de hoek met Plantijnstraat werd vrijdag aan beide kanten van de rijweg een klein stukje asfalt verwijderd. Het verkeer mag niet meer door en een kraan blokkeert de weg. “Waarom konden ze dat niet na het weekend doen? Nu zitten wij een extra weekend zonder klanten. Gelukkig houdt onze buurman een stukje vrij zodat auto’s nog kunnen passeren, maar weinig mensen doen het ook. En er mogen hiernaast geen klanten zijn of de doorgang is versperd." De werken hebben ook gevolgen voor de garage. “Ik weet niet of klanten volgende week met hun auto tot hier zullen geraken of niet. Tien jaar geleden waren hier ook grote werken, maar er werd altijd voor gezorgd dat we bereikbaar bleven. Waarom kan daar nu niet voor gezorgd worden?”

Weinig communicatie

Op maandag 4 november zijn de werken begonnen, maar Joachim Van Hecke kreeg pas op 31 oktober een brief in de bus. “Ik begrijp dat er moet gewerkt worden, maar er is heel weinig communicatie over geweest vanuit het stadsbestuur. We kregen pas vier dagen voor de start van de werken een brief en we wisten niet wanneer we wel of niet bereikbaar zouden zijn.” Volgens schepen Björn Anseeuw (N-VA) gaat het om onderhoudswerken. “Als er grote werken zijn waarbij de straat wordt heraangelegd ligt de timing op voorhand vast en kunnen we de bewoners ook ruim op tijd informeren. Hier gaat het om onderhoudswerken waarbij betonstenen worden vervangen door asfalt en enkele betonplaten worden vernieuwd. We werken hiervoor met een vaste aannemer. Deze laat enkele dagen vooraf weten wanneer hij de werken kan uitvoeren en wij informeren op onze beurt de inwoners. Wij kunnen dus niet vroeger informeren. Dat er op vrijdagmiddag nog een stuk asfalt wordt gefreesd, is niet zo abnormaal. Als ze hiermee moeten wachten tot na het weekend schuiven de werken opnieuw een dag op, maar ik begrijp dat dit vervelend is voor de mensen die daar een zaak hebben.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  De schepen begrijpt dat de werken en de onbereikbaarheid voor handelszaken vervelend is, doch hij heeft blijkbaar geen begrip dat hij die mensen ook hun inkomen afneemt! Probeer jij als burger maar eens werken uit te voeren aan de straatzijde zonder maanden op voorhand het stadsbestuur en buren ingelicht te hebben van mogelijke hinder! Je zal het snel weten hoor!

 • Joris De Crom

  Joris De Crom, Dit komt er van als de politiek er zich mee bemoeit, rechten gestudeerd maar van planning en organisatie niets geleerd. Laat de politiek een budget voor zien en een aan nemer de planning doen, intekenen voor een werk bv; tijd 14 werk dagen dan ook klaar op 14 dagen. Oplevering en goed keuren dan betalen. Maar geen politieke bemoeienis tijdens de werken.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Tegenwoordig doen ze niks anders meer dan het wegdek openbreken voor meestal nutteloze werken. Royale steekpenningen zullen hier ook wel iets mee te maken hebben. En voor het dichten van een putje in het wegdek worden er al verkeerslichten gezet die zorgen voor stremming en verkeersagressie. Nergens anders dan in ons apenland !!!

 • Pieter Martens

  Er zitten niet de snuggerste bij vele gemeentes kijk maar eens naar de miserie in Haaaaselt, op 3-4 plaatsen tegelijk beginnen.Begin op 1 plaats en probeer dat eerst te maken.Je kunt daar in Hasselt zelfs een lachfilm maken over die fietserstunnel die men 50 centimeter te laag had liggen, kan men alles opbreken en opnieuw beginnen.Het blunderboek word in België dikker dan de bijbel.

 • Ibn Marouf

  Eén oplossing: wie dergelijke werken uitvoert/bestelt laten opdraaien voor elk geleden inkomstenverlies van de handelszaken en vrije beroepen te wijten aan die werken! Eerlijk is eerlijk.