Storm Ciara trekt over de Westkust: bijna 200 tussenkomsten geweest

Storm Ciara is over de provincie aan het trekken. De zwaarste windstoten werden zondagnamiddag en -nacht verwacht. Aan de Westkust bleef het vooral bij kleine schade. In totaal kreeg de brandweerzone Westhoek kort na middernacht zo’n 180 oproepen te verwerken. In Oostende werden verschillende “waaghalzen” op de bon gezwierd, omdat ze zich op het Westerstaketsel waagden.

In de Justus Van Clichtenhovestraat in Nieuwpoort is even na 22 uur een deel van de gevel van het stadsmagazijn naar beneden gekomen. De brandweer trok ter plaatse om de brokstukken van de weg te ruimen. Niemand raakte gewond.

De windsterkte nadert zondagavond rond 21.30 uur z'n hoogtepunt. Tussen 20 en 21 uur werden volgens weerman Frank Deboosere in Middelkerke windstoten tot 115 km/uur gemeten.

Onverantwoorde taferelen zondagnamiddag in Oostende. Ondanks de hevige stormwind, waagden toch verschillende “waaghalzen” zich op het Westerstaketsel. De politie kon niet lachen met hun fratsen en zwierde meerdere overtreders op de bon.

De brandweerzone Westhoek klokte kort na middernacht volgens woordvoerder Kristof Louagie 180 oproepen te verwerken, voornamelijk aan de kust. “Momenteel zijn er heel wat ploegen op de baan voor omgewaaide bomen, losgekomen dakbedekking en gevelbekleding”, zegt hij. Ook eerder op de dag lagen de oproepen al in dezelfde lijn. Weggewaaide dakpannen, omgewaaide werfhekkens of omvergeblazen mobiele toiletten bezorgden de brandweer werk. Verschillende bomen en schoorstenen sneuvelden ook door de kracht van de wind.

Even na 10 uur moest de brandweer uitrukken naar de Middelkerkestraat in Koksijde. De stormwind had er een dixi-toilet en enkele werfhekkens omvergeblazen. Verder noteerde de brandweer al oproepen voor stormschade in onder meer de Olevierlaan in De Panne, de Laure Fredericqlaan in Diksmuide en de Dewittelaan in Oostduinkerke. Op die laatste plaats kwam de dakbedekking van een appartementsgebouw los. De brandweer legde het materiaal vast met zandzakjes. Ook uit onder meer de Kerkstraat in Houthulst, Hagedoornstraat in Koksijde en Vuilpanstraat in Kortemark liepen oproepen binnen. In de loop van zondagnamiddag dikte het aantal oproepen aan. De brandweer moest dan onder meer tussenkomen in Veurne, Kortemark en Koekelare.

De brandweer moest onder meer uitrukken naar de Dewittelaan in Oostduinkerke.
Klaas Danneel De brandweer moest onder meer uitrukken naar de Dewittelaan in Oostduinkerke.

De brandweer van de Hulpverleningszone 1 moest in de loop van de voormiddag ook al uitrukken naar Oostende. Ook daar gaat het voorlopig om kleinere schadegevallen. Het stadsbestuur besliste intussen om alle steps van het bedrijf Circ van straat te halen. “Stepliefhebbers zullen tot dinsdag moeten wachten”, zegt de bevoegde schepen Björn Anseeuw (N-VA).

De politiezone Bredene/De Haan noteerde zondag op de middag vier oproepen gerelateerd aan de storm. Het ging om loshangende afsluitingen, borden of luiken. “Echte schade is er voorlopig nergens”, klinkt het.