Stadsbestuur zet beschermde 17e-eeuwse hoeve opnieuw te koop: kopers niet genoeg financiële draagkracht

Hoeve De Zande in de Zandvoordestraat in Zandvoorde.
Covast Hoeve De Zande in de Zandvoordestraat in Zandvoorde.
Er kan opnieuw worden geboden op de beschermde zeventiende-eeuwse Hoeve De Zande in Zandvoorde, een eigendom van de stad Oostende. Het schepencollege had een bod van 261.000 euro aanvaard, maar kwam daarop terug omdat de kopers wellicht niet over genoeg financiële draagkracht beschikken.

Via overheidsmakelaar Covast staat Hoeve De Zande, in de Zandvoordestraat 549, aangeboden aan een vraagprijs van 350.000 euro. “Op 15 maart besliste het college om het ingediende bod (261.000 euro, red) ontvankelijk te verklaren en te aanvaarden”, duidt schepen voor Stadseigendommen Björn Anseeuw (N-VA). Sinds 2005 is de hoeve beschermd en erkend als onroerend erfgoed. Nieuwe eigenaars dienen zich aan heel wat reglementeringen en voorwaarden van Agentschap Onroerend Erfgoed te houden. Renovatiekosten zouden tot een miljoen euro oplopen, wat een hoogste bod van 261.000 euro - 90.000 euro minder dan de vraagprijs - kan verklaren. Maar plots ging de verkoop toch niet door. 

Belangen van de stad vrijwaren

“Er is een financiële haalbaarheidsstudie uitgevoerd, waaruit blijkt dat de totale renovatiekosten om de hoeve bewoonbaar te maken zeer hoog oplopen. Hierdoor is het voor de stad erg onzeker dat de koopsom kan ontvangen worden. Om de belangen van de stad in deze zaak te vrijwaren, heb ik voorgesteld om de collegebeslissing van 15 maart in te trekken en de verkoopprocedure terug open te zetten. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft mijn voorstel goedgekeurd. Concreet betekent dit dat de hoeve opnieuw te koop wordt aangeboden via Covast”, verduidelijkt eerste schepen Björn Anseeuw de situatie.

Geïnteresseerden kunnen terecht op Covast.be en dienen zich te laten vertegenwoordigen door een eigen makelaar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.