Stad Oostende wil samenwerken met vrijwilligers die nieuwsgierigen weghouden van zeehonden

Zeehonden rusten uit op het strand van Oostende.
LBB Zeehonden rusten uit op het strand van Oostende.
De stad Oostende zal samenwerken met de tien vrijwilligers die een oogje in het zeil houden bij de zeehonden op het Klein Strand. “Ze kunnen een mooie aanvulling zijn op wat de stad al doet", zegt schepen van Leefmilieu Silke Beirens (Groen).

In de voorbije weken waren er af en toe problemen met te nieuwsgierige mensen die dicht bij de zeehonden kwamen. Inge De Bruycker kon het niet meer aanzien en nam samen met enkele gelijkgezinden het initiatief om bij de zeehonden te waken en mensen die te dicht willen komen aan te spreken. Met succes. 

Inge De Bruycker en Colette De Meyer houden de wacht aan de zeehonden.
LBB Inge De Bruycker en Colette De Meyer houden de wacht aan de zeehonden.

De stad wil het initiatief verder ondersteunen. “De zeehonden zijn al een paar jaar in Oostende, maar we zien ze nu inderdaad veel meer dan in de voorbije jaren. De rust tijdens de lockdown heeft daar waarschijnlijk voor gezorgd”, zegt schepen Silke Beirens.

We hebben beslist dat de vrijwilligers van de zeehonden, net als De Zoroos of de Poezendames, een badge zullen krijgen waarmee ze erkend worden

Schepen van Leefmilieu Silke Beirens (Groen)

In de coronaperiode hebben ook veel Oostendenaars de zeehonden ontdekt. “Zij kwamen vaak te dicht, maar hen konden we sensibiliseren via gerichte communicatie. Nu ook toeristen weer naar Oostende mogen komen, is dat moeilijker”, vertelt de schepen. “We hebben nu beslist dat de vrijwilligers, net als De Zoroos of de Poezendames, een badge zullen krijgen waarmee ze erkend worden. We kunnen hen dan eerst een korte opleiding geven en daarna kunnen ze aan de slag met duidelijke afspraken. Er zijn immers ook al enkele klachten binnengekomen, omdat niet iedereen de aanpak kan appreciëren”, zegt Silke Beirens.

De vrijwilligers willen graag een natuurlijke afsluiting waarmee de zeehonden beter afgeschermd zouden worden. “Vorig jaar was dat geen optie, maar nu blijkt dat de zeehonden hier vaker vertoeven, is dat wel bespreekbaar. We zullen hiervoor overleggen met het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, dat bevoegd is voor het strand. We zaten ook al samen met de andere betrokken partijen, zoals het Marien Ecologisch Centrum, dat tijdens de zomermaanden aanwezig is op het strand en bezig is rond dit thema.”