Stad Oostende en Refu Interim helpen nieuwkomers samen aan vrijwilligerswerk: “Ervaring opdoen en de taal leren”

Schepen Silke Beirens, Fie Velghe van Refu Interim en gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt bij drie nieuwkomers die een vrijwilligersjob kregen.
LBB Schepen Silke Beirens, Fie Velghe van Refu Interim en gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt bij drie nieuwkomers die een vrijwilligersjob kregen.
De stad Oostende werkt voortaan samen met Refu Interim om nieuwkomers te begeleiden naar vrijwilligerswerk. De bedoeling is om zo de integratie te verbeteren en mensen met een migratieachtergrond de kans te geven om hun sociale en professionele zelfredzaamheid te verbeteren. Aan de andere kant wordt de diversiteit binnen Oostendse organisaties verhoogd.

“Refu Interim is de uitgelezen partner voor de stad om het integratieproces van nieuwkomers via vrijwilligerswerk een eigenzinnige boost te geven”, zegt schepen Silke Beirens (Groen) De stad investeert 10.000 euro in de samenwerking. Refu Interim werd in 2016 opgestart in Gent als project onder vzw cirQ en heeft zijn werking ondertussen uitgebreid naar West-Vlaanderen via een pilootproject in Oostende. Ondertussen beschikt de organisatie over een poule van een 100-tal nieuwkomers die zich inzetten als vrijwilliger. 

Nederlands oefenen

“Bij het inschrijvingsmoment polsen we uitgebreid naar de motivatie van de mensen. We horen daarbij vaak dezelfde redenen. Zo willen de mensen met een migratieachtergrond de Nederlandse taal oefenen. Ze kennen vaak te weinig Nederlandssprekende mensen. Velen zijn ook op zoek naar werk, maar krijgen de boodschap dat ze er nog niet klaar voor zijn. Ze willen dan niet gewoon thuis zitten, maar toch al iets doen”, licht coördinator Fie Velghe. In het proefproject vorig jaar waren al een 50-tal nieuwkomers betrokken. “Daarvan zijn al een deel uitgestroomd omdat ze werk hebben gevonden of omdat ze een opleiding volgen. Je ziet ook echt evolutie qua taal en mensen bouwen echt een netwerk uit.”

Crystal Ship

Onlangs nog werden enkele vrijwilligers gevraagd om te helpen tijdens The Crystal Ship bij de opbouw van het werk van Crystal Wagner in het Feest- en Kultuurpaleis. Ook Khaled die afkomstig is uit Palestina en nu in oudenburg woont, hielp mee en is daar duidelijk trots op. “Het was heel leuk om te doen. Het was soms wel moeilijk, maar ik heb veel bijgeleerd. Ik wil graag iets doen als vrijwilliger om mijn Nederlands te verbeteren en nieuwe mensen te leren kennen. Dat gaat heel goed, ik heb al veel Belgen beter leren kennen.”

Momenteel worden de nieuwkomers vooral ingezet bij evenementen en festivals aan de kust. “We zijn nog altijd op zoek naar organisaties die onze vrijwilligers willen inzetten. Het zijn niet altijd organisaties die helpende handen te kort hebben, maar soms willen ze de diversiteit binnen hun eigen organisatie verhogen”, zegt Fie Velghe nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.