Stad brengt bod uit op Hotel Terminus

ONTHAAL VOOR TOERISTEN OF ONTMOETINGSCENTRUM VOOR JEUGD?

Hotel Terminus, het pand links naast het station, staat momenteel te verkommeren.
Foto Proot Hotel Terminus, het pand links naast het station, staat momenteel te verkommeren.
Oostende heeft een bod uitgebracht op Hotel Terminus, naast het stationsgebouw. Het gebouw is eigendom van de NMBS en staat al enkele jaren leeg. De stad ziet verschillende mogelijkheden, waaronder een onthaalbalie voor Toerisme Oostende, een verzorgingsruimte voor toeristen of een ontmoetingscentrum voor de jeugd met fuifzaal.

De NMBS besloot in september het zogenaamde hotel Terminus, het gebouw links naast het station Oostende, te verkopen. In 'Hotel Terminus Maritime' was tot de jaren 1960 een luxehotel met restaurant gehuisvest. Later hadden verschillende organisaties, zoals Theater aan zee, er een onderdak, maar nu staat het te verkommeren.

Mogelijkheden

Het stadsbestuur heeft de NMBS nu laten weten dat het interesse heeft in het gebouw. "We kunnen er verschillende kanten mee op. Zo kunnen we er een verzorgingsruimte van maken voor toeristen die aankomen in Oostende, maar we denken ook aan een onthaalbalie voor Toerisme Oostende of een ontmoetingsruimte voor jongeren. We zouden er ook een werkplek voor jonge ondernemingen in onderbrengen. Het gaat voorlopig nog maar om een visie, want het gebouw is nog niet van ons. Zoals het er nu bijligt, is een schande, maar als stad kunnen we daar weinig aan doen. De NMBS is eigenaar. We hebben een bod uitgebracht met enkele voorwaarden, maar het is afwachten wat de NMBS gaat doen", vertelt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a).

Meerdere kandidaten

Het stadsbestuur heeft de NMBS ook gevraagd het terrein achter het station te verwerven voor de bouw van een fuifzaal. "Er waren hier oorspronkelijk plannen voor een cruiseterminal, maar dat gaat niet door."


Volgens Vande Lanotte is Oostende de enige kandidaat, maar woordvoerder Geert Dierckx van de NMBS ontkent dat. "Er zijn meerdere geïnteresseerden. De procedure werd verlengd tot 31 januari om de kandidaten meer tijd te geven een volwaardig voorstel uit te werken. Het gaat namelijk om een complex gebouw dat beschermd is als monument. De kandidaten kunnen nu een nieuw voorstel indienen", besluit Doerckx.