Schilder worden na een militaire carrière? Koen De Clercq doet het

Koen De Clercq stelt zijn werken tentoon in Oostende.
LBB Koen De Clercq stelt zijn werken tentoon in Oostende.
In Expo 18 kan je momenteel een tentoonstelling bezichtigen van Koen De Clercq. Hij woont sinds kort terug in België na een jarenlange carrière als militair in het buitenland. Die carrière zette een rem op zijn ambities om te schilderen, al boden ze wel een inspiratiebron. Hij schildert de prachtige stranden van de Oostkust van de Verenigde Staten, maar ook de Belgische stranden weten hem te prikkelen.

Koen De Clercq maakte zijn eerste olieverfschilderij op tienjarige leeftijd. “Ik maakte de grote schilderijen na met plakkaatverf, maar dat gaf natuurlijk niet het gewenste resultaat. Ik mocht uiteindelijk van mijn ouders naar het Academiekotje in Kortrijk om mijn eerste materialen te kopen en op mijn tiende maakte ik mijn eerste olieverfschilderij. Ik was vooral geïnspireerd door de Vlaamse meesters zoals Bruegel en Rubens. Ik ben uiteindelijk naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten gegaan in Kortrijk tot mijn vijftiende”, aldus Koen De Clercq.

Weinig tijd

Uiteindelijk ging hij het leger in. “Ik besliste om te starten in de kadettenschool en de combinatie werd te moeilijk. Er bleef weinig tijd over om te tekenen en te schilderen”, vertelt De Clercq.

Hij zou uiteindelijk zestien jaar in het buitenland verblijven. “Tijdens mijn loopbaan bleef er weinig tijd over om te schilderen, maar mijn verblijf in de VS was ook een goeie leerschool. In mijn verlofperiodes kon ik workshops volgen en er zijn heel wat kunstenaars aan de Oostkust actief. De heldere lucht van de regio bleek een mooie inspiratiebron.” 

De zee

Sinds september is De Clercq terug in België en heeft hij zich opnieuw dichtbij de zee gevestigd. “Ik kan me nu voor het eerst volledig concentreren op mijn kunst. Ik heb in de Verenigde Staten twee keer kunnen tentoonstellen, maar nu toon ik voor het eerst mijn werk in België. Ik blijf aangetrokken tot de prachtige kleuren, het heldere licht en het wolkenspel van de ‘East Coast’. Het voordeel is dat we zo altijd een zeezicht hebben, ook al wonen we niet aan de zee. Toch vind ik ook de mistige herfst en winterlandschappen van België boeiend.”

Koen leerde zichzelf de nodige technieken aan en wil met zijn expertise nu ook anderen helpen. “Na meer dan 40 jaar heb ik wel wat kennis verzameld. Mijn kunde wil ik doorgeven aan mensen die pas beginnen. Ik wou dat ik al die jaren terug enkele van de tips had gekregen waarover ik nu beschik, daarom wil ik graag zelf anderen vooruit helpen.”

De expo loopt nog tot en met zondag 1 maart in de Ijzerstraat 18 in Oostende.