Schaf een T-shirt aan en help de zee

VLIZ VERKOOPT SEA & SCIENCE-COLLECTIE VOOR MARITIEM ONDERZOEK

Een VLIZ-medewerker showt een deeltje van de collectie.
Foto Benny Proot Een VLIZ-medewerker showt een deeltje van de collectie.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende verkoopt sinds kort de Sea & Science-collectie: biologische katoenen T-shirts, truien en tassen. Je draagt zo leuke opschriften als 'Aquaholic' of 'Proud to be a marine scientist'. De winst gaat volledig naar kust-, zee- en oceaanonderzoek wereldwijd.

Door iets te kopen van de Sea&Science-collectie, steun je... de zee. De winst gaat namelijk volledig naar de 'filantropiewerking' van het VLIZ, dat mariene onderzoeksprojecten op nationaal en internationaal niveau ondersteunt.


"We hebben al sinds 2013 een filantropiewerking waaruit enkele initiatieven gegroeid zijn. Het bekendste is Seawatch-B, waarbij een 20-tal burgers ingezet wordt om metingen te doen op het strand", zegt Jan Seys van het VLIZ. "Sinds juni 2015 trekken vrijwilligers vier keer per jaar naar hetzelfde stuk strand om 10 parameters te meten. Ondertussen zijn we drie jaar ver en zijn al 100 tellingen gebeurd. Elke burger heeft een eigen stuk strand waar hij of zij minstens één keer per seizoen een meting moet doen. Het is daarbij belangrijk dat dit gestandardiseerd gebeurt, zodat we de data kunnen vergelijken. De mensen krijgen materiaal ter beschikking van ons en worden opgeleid. Het geld dat we inzamelen, wordt hier dan ook voor gebruikt. De data kunnen gebruikt worden om evoluties vast te stellen", licht Jan Seys van het VLIZ toe.

Minder schaaldieren

Deze zomer was er heisa, omdat er schaaldieren geplukt werden op de strandhoofden. Het effect van het illegaal plukken is nu al te zien in de cijfers. "Een van de metingen die gedaan worden, is het bekijken van de dichtheid van de schaalhorens (een in zee levende slakkensoort, red.). We hadden nooit gedacht dat we nu al een effect zouden zien, maar we hebben al kunnen vaststellen dat er sinds deze zomer een vermindering is van de schaalhorens door exploitatie."

'Vitamin sea'

Naast Seawatch-B wordt het geld nog gebruikt voor een viertal projecten. Zo wil het VLIZ ook innovatieve onderzoeken steunen. "We geven een extra duw in de rug van maximaal 5.000 euro voor interessante onderzoeken. Meestal krijgen de onderzoekers wel beurzen, maar hebben ze weinig werkingsmiddelen. 5.000 euro kan dan een verschil maken", zegt Seys.


Om geld in te zamelen voor al die projecten, werd gezocht naar een product om te verkopen. "Collega Karen Rappé werkte de Sea & Science-collectie uit. We waren het onszelf verplicht om een duurzaam product aan de man te brengen. We hebben daarom gekozen voor kledij uit 100 procent biokatoen. Als opdruk viel de keuze op een zee-quote met 'vitamin sea' en 'Aquaholic' en illustraties van noordzeedieren. De illustraties zijn afkomstig uit oude boeken in de VLIZ-bibliotheek. Zo komt de tekening van de snotolf (of lompvis, red.) uit het boek 'Poissons marins' van de Belgische wetenschapper Max Poll."


Een sweater kost 40 euro, een T-shirt 20 euro en een draagtas 10 euro. Geïnteresseerd? Surf naar www.mistert.be/vliz.