Russisch gevaarte komt naar Oostende voor Anker

THEMA IS BINNENSCHEEPVAART, MAAR VIERMASTER IS KERS OP DE TAART

De Russische viermaster Kruzenshtern, het op één na grootste zeilschip ter wereld, was in ons land eerder al te bewonderen in Zeebrugge en Antwerpen.
Kos De Russische viermaster Kruzenshtern, het op één na grootste zeilschip ter wereld, was in ons land eerder al te bewonderen in Zeebrugge en Antwerpen.
Thema van de 18de Oostende voor Anker is de binnenscheepvaart. Zo zullen vier boten van de Loire tot in Oostende varen. Maar de organisatie heeft na 10 maanden onderhandelen ook één mastodont van de open zee gestrikt: de Russische viermaster Kruzenshtern. 114 meter lang, 14 meter breed en met een crew van 220 man.

Van 25 tot 28 mei staat Oostende voor Anker op nieuw op het programma. De jaarlijkse afspraak met het maritiem erfgoed van de Noordzee zal zoals gewoonlijk een toeristische hoogdag worden. Het festival wordt ondertussen al voor de 18de keer georganiseerd. "Toen het maritiem festival in 2000 startte, waren er twintig boten ingeschreven. Dat vonden we toen al speciaal", lacht burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "Ondertussen komen er 140 boten."


Dit jaar is het thema de binnenscheepvaart. "We krijgen de binnenscheepvaart van de Loire als eregast over de vloer. Zij zullen het riviererfgoed van de Loire voorstellen met vier boten van Nevers. Ze hebben dertien dagen nodig om in Oostende te geraken en zullen evenveel tijd nodig hebben om via de kanalen terug te varen", licht organisator Hubert Rubbens toe. Onder meer de Mignonette zal in Oostende aanmeren. De boot werd gebouwd om zand te vervoeren. De Enfant Castor is dan weer een toue van 14 meter lang: een platbodem zonder voordek die passagiers én goederen vervoert. Op de kaai wordt nog een toue met een kajuit van 7 meter tentoongesteld. Bezoekers zullen ook kunnen kijken naar demonstraties van oude ambachten.

Benny Proot

115 kadetten

Naast deze eregasten komen er natuurlijk weer heel wat klassiekers langs. Zo is de Mercator eindelijk terug. Maar er is meer heuglijk nieuws. "We hebben tien maanden onderhandeld om de viermaster Kruzenshtern hier te krijgen. Met haar lengte van 114,5 meter, breedte van 14 meter en hoogte van 55 meter is de Kruzenshtern een imposante verschijning. Het schip brengt een crew van 220 man mee, waarvan 115 kadetten in opleiding." Er zal altijd wel iets te beleven vallen. "Zo zullen er elke dag meerdere boten uitvaren. Heel leuk voor alle mensen op de kade. We hebben ook opnieuw heel wat shantymuziek. Deze ritmische liederen werden destijds door de bemanning gezongen bij het lichten van het anker of het hijsen en strijken van de zeilen." Er zijn ook opnieuw heel wat standjes voor de bezoekers. "We voorzien dit jaar 125 standen. Dat is meer dan vorig jaar omdat er meer plaats vrijkomt op het Stationsplein. In de Vindictivelaan komen de commerciële standen en de kunstenaars, de ambachten zullen te vinden zijn op het Petrus en Paulusplein."