Rose d’Ivrypark ingehuldigd: “We zijn vereerd, alleen jammer dat mama dit zelf niet meer kon meemaken”

Het Rose d’Ivrypark werd geopend in bijzijn van de familie van de ballerina.
Benny Proot Het Rose d’Ivrypark werd geopend in bijzijn van de familie van de ballerina.
Het parkje ziet er nog niet zo gezellig uit, maar toch is de familie van Rose d’Ivry vereerd dat de ballerina een ereplaats krijgt in de stad. Het parkje moet nog heraangelegd worden, maar de stad besloot het nu al officieel in te huldigen met haar naasten en de leerlingen van de Koninklijke balletschool Rose d’Ivry.

Het parkje achter het voormalige Sint-Jozefsziekenhuis, heet voortaan Rose d’Ivrypark. “We wilden de familie geen twee jaar laten wachten op de inhuldiging van het park, maar we gaan deze plaats zeker omvormen tot een groene ontmoetingsplek. We zijn nog aan het bekijken of we dat doen tijdens de ontwikkeling van de site van het voormalige sint-Jozefsziekenhuis of als we de omliggende straten aanpakken”, legt schepen Björn Anseeuw (N-VA) uit. 

Vrouwelijke straatnamen

Oostende heeft een historische achterstand om ook vrouwen te eren in de straatnamen in de stad. “Met het Rose d’Ivrypark halen we een stukje van die achterstand in. Maar ik wil benadrukken dat Rose d’Ivry met dit park geëerd wordt voor haar grote verdiensten in de kunst en tegelijk voor de Oostendse gemeenschap en ver daarbuiten. Het levenswerk en talent van deze vrouw leeft vandaag nog altijd voort in de Koninklijke balletschool, waar heel wat Oostendse jongeren nog altijd hun talenten en hun persoonlijkheid kunnen ontwikkelen. Het geeft jongeren de kans uit te groeien tot sterke persoonlijkheden. Daarvoor verdient Rose d’Ivry alle respect”, vindt Anseeuw.

Emotioneel

Rose d’Ivry was de eerste ballerina aan de Koninklijke Opera van Gent en een groot talent. In 1949 richtte ze de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry op in Oostende en die heeft nog altijd een onberispelijke reputatie. De dochter van Rose d’Ivry, Carla Rabau, nam in 1984 de leiding van de balletschool over. De school mag dit jaar bovendien zeventig kaarsjes uitblazen. Rose, of Rosette Doom zoals ze officieel heette, overleed in 2008. Haar familie was talrijk aanwezig op de onthulling. “We zijn vereerd dat de stad aan mijn mama gedacht heeft, het is alleen jammer dat ze het zelf niet meer kon meemaken”, vertelt Carla Rabau. “We hadden hier zelf nooit bij stilgestaan, maar zeker ook voor mijn vader is het een emotionele gebeurtenis. Hij heeft een boek geschreven over de bestaansgeschiedenis van Oostende en voor hem betekent dit dus veel. Mijn mama heeft tijdens haar leven veel lof gekregen, maar dit is een bevestiging voor wat ze gepresteerd heeft.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.