Reus James lokt 5.000 toeschouwers

OKTOBERFOOR NEEMT VLIEGENDE START MET OPTOCHT

Reus James gaat voorop in de optocht en heeft erg veel bekijks.
Benny Proot Reus James gaat voorop in de optocht en heeft erg veel bekijks.
Zo'n 5.000 mensen tekenden present voor de stoet die de Oktoberfoor officieel opent. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar en "het bewijs dat de kermis aan interesse wint", zegt schepen Lesaffre (Open VLD).

Oktober is al sinds jaar en dag de maand voor oliebollen, suikerspinnen en geldvertier op een van de vele kermisattracties. Om de kermis haar elan terug te geven, besloot het foorcomité en stadsbestuur vorig jaar een stoet in te richten met voorop Reus James. De vijf meter hoge pop ging dan ook voorop in de optocht. Het concept van de stoet is simpel. Iedereen kreeg voor aanvang, ter hoogte van het stadhuis, een stempel. Daarmee konden ze, eens aangekomen op de kermis, de vele attracties uitproberen voor een luttele euro. Vorig jaar al was de eerste editie een onverhoopt succes. 3.000 ouders en kinderen daagden op, dat was meer dan dubbel zoveel als gepland. Dit keer was men voorbereid en werd op safe gespeeld door 7.000 stempels te voorzien. "Je moet eens rond je kijken", glunder initiatiefnemend schepen Martine Lesaffre (Open VLD). "We schatten dat er 5.000 mensen meestappen. Je merkt dat de kermis weer aan interesse wint. We blijven werken aan de opwaardering van de Oktoberfoor." Opnieuw een waar succes dus, waar het nazomerzonnetje allicht voor iets tussenzat. Ook schepen Tom Germonpré (sp.a) en de mascottes van KV Oostende, Manten en Kalle, en van BC Oostende L-Vis waren present. De Melody Makers speelden muziek.


De foorkramers mikken op een super openingsweekend. 73 attracties op het Mijnplein, Sint-Petrus-en-Paulusplein en de Groentemarkt en het Wapenplein zijn klaar om honderden en duizenden bezoekers te verwelkomen. Onder de klassiekers vind je de Take-Off, Polyp, G-Force, roetsjbaan Tokyo Express en uiteraard de oliebollenkramen en paardenmolen. Er vallen ook enkele nieuwigheden te bespeuren. Zo is er de Surf Party die je voor de lol helemaal door elkaar schudt. Blikvanger moet toch wel de Mission Space zijn op het Sint-Petrus-en-Paulusplein. Deze attractie zwiert je rond op zo maar eventjes tachtig meter hoogte. Op 27 oktober is er Heksenmaandag, waarop je tegen verminderd tarief attracties kan bezoeken. Op 31 oktober baadt de Oktoberfoor dan weer in een sfeertje van Halloween.

Schepen Martine Lesaffre.
Benny Proot Schepen Martine Lesaffre.