Rémy Bonny mag speechen op herdenking Stonewall Rally in New York: “Een kinderdroom die uitkomt”

Rémy Bonny
rv Rémy Bonny
Op 28 juni is Rémy Bonny één van de sprekers tijdens de grote herdenking van de 50ste verjaardag van de Stonewall Rally in New York City. Stonewall wordt internationaal gezien als de start van de moderne LGBT+ beweging. LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.

Rémy Bonny was als jongeling al geëngageerd in de politiek als voorzitter van Jong Groen Middenkust. Nu doet hij als politicoloog en activist onderzoek naar de invloeden die landen hebben op de verspreiding van homofobie. Hij woont op dit moment in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor een onderzoek naar onder andere Russische inmenging in de Europese LGBT+ politiek. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van een programma aan de Global Campus for Human Rights. “Het is een kinderdroom die uitkomt. Als een jonge, erg onzekere puber die opgroeide in Leffinge en naar school ging in Oostende, had ik me dit nooit kunnen inbeelden. Toen ik nog in de kast zat, keek ik stiekem via YouTube naar filmpjes over de helden van de Stonewall Uprising. Het was één van de redenen waarom ik me erg jong al politiek engageerde. Het valt moeilijk te geloven dat ik nu mag spreken op deze legendarische plek en op zo een legendarische herdenking. Toen ik de uitnodiging kreeg om er te spreken stond ik letterlijk met de tranen in de ogen”, aldus Bonny.

Volgens de ambitieuze West-Vlaming gaat het niet goed met de gelijkheidsstrijd voor de homogemeenschap. “Eerder deze week bracht de Europese LGBT+ koepel ILGA-Europe een rapport uit die dit bevestigt. De homo- en transfobe conservatieve beweging heeft zich de laatste jaren erg goed kunnen organiseren. En hebben daar ook veel meer financiële middelen voor. Het wordt de bedoeling dat ik in New York een oproep doe aan de Westerse politiek om oog te hebben voor de holebi’s en transgenders die dagdagelijks gediscrimineerd, vervolgd of zelfs vermoord worden. Ik zal er proberen een ‘voice for the voiceless’ te zijn”, zegt Bonny.

De voorbije maanden bracht Bonny verschillende mistoestanden rond de LGBT+ gemeenschap in Oost-Europa aan het licht. Hij ontving zelfs bedreigingen na het publiceren van een artikel rond de rechten van transgenders in Armenië in het holebi- en transgendermagazine ZiZo.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.