Reisblogs vol Oostendse verhalen

DIENST TOERISME ZET MET MARKETINGCAMPAGNE EVENEMENTEN IN DE KIJKER

Niel Van Herck, geboren in Oostduinkerke, spendeert dagelijks bijna een uur aan zijn blog.
Timmy Van Assche Niel Van Herck, geboren in Oostduinkerke, spendeert dagelijks bijna een uur aan zijn blog.
Om in te spelen op de nieuwste mediatrends, schakelt Toerisme Oostende onafhankelijke bloggers in. De stad nodigt hen uit om over evenementen in de stad te schrijven. Zo trekt Niel Van Herck, met roots in Oostduinkerke, dit weekend naar Oostende voor Anker.

Het concept van een reisblog is simpel. Reizigers schrijven hun ervaringen over een stad of land neer op een persoonlijke website. Dit soort blogs kent de laatste jaren flink wat succes en dat zijn ze bij Toerisme Oostende niet ontgaan. "Jaarlijks nodigen we zo'n 50 bloggers uit naar Oostende. We bieden hen dan een hotelovernachting en twee etentjes in de stad aan", vertelt Pieter Hens, socialmediaexpert bij de dienst Toerisme. "Eerst volgen we de reisblog, kijken we hoe professioneel ze is en spreken we af met de blogger in kwestie. Je hebt tegenwoordig erg professionele blogs met heel knappe foto's." Voor Toerisme Oostende vormt dit een onderdeel van een ruimere marketingcampagne om elk medium te bespelen.

Bianca Kramer.
Timmy Van Assche Bianca Kramer.

Staycation

Een van de bloggers is Niel Van Herck. Hij is oorspronkelijk uit Oostduinkerke, maar woont al 11 jaar in Gent. "Ik begon zo'n 8 jaar geleden met mijn blog als een soort dagboek. Ik merkte dat mijn reisverhalen vaak werden gelezen en 3 jaar geleden startte ik mijn reisblog. Ik wil niet zomaar beschrijven wat ik allemaal doe, maar schrijf als ik echt iets te vertellen heb. Normaal gezien reis ik altijd buiten het seizoen omdat het dan goedkoper is en de massa thuis zit. In eigen land viel het me altijd op hoe populair onze kust is, maar meestal hangt er bij de lokale bevolking een negatieve sfeer over het kusttoerisme. Nu ik in Gent woon, wil ik zelf ondervinden hoe speciaal die kustvakanties zijn." Daarom zal hij komend weekend naar 'Oostende voor anker' trekken en zijn bevindingen neerpennen in zijn blog. "Ik zal er voor toerist spelen, onder de noemer 'staycation' (reizen in eigen land, red.). Het evenement zelf ken ik niet. Ik heb zelfs de Mercator nog nooit bezocht. Oostende is evenwel een fascinerende stad." Niels blog telt maandelijks tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers. "Foto's trekken lezers aan. Daarom neem ik geen foto's met een smartphone, maar met een professionele camera. Ik steek dagelijks minstens 45 minuten in mijn blog." Meer info vind je op www.tjoolaard.be.


Ook veel Nederlandse bloggers komen overgewaaid neer zee. Zo ook Bianca Kramer (22), die naast haar studies toerismemanagement er duchtig op los blogt. "Ik ben drie weken geleden naar het Lotto Kites Festival gegaan. Toerisme Oostende had me uitgenodigd en we spraken verder af per mail. Helaas viel het evenement deels in het water door het slechte weer. Oostende is een aangename stad om in rond te lopen, maar ze kent minder historische gebouwen dan Brugge. De kuststad telt wel een aantal leuke restaurantjes."


Haar blog, www.kramerphotography.nl, klokt momenteel af op 6.000 bezoekers per maand.