Psychologe helpt 65-plussers in Oostende en Bredene: “Door de vergrijzing aan de kust is dat een grote doelgroep”

Danielle Vanoutrive is sinds kort aan de slag als psycholoog in Oostende en Bredene.
LBB Danielle Vanoutrive is sinds kort aan de slag als psycholoog in Oostende en Bredene.
In Oostende en Bredene kunnen 65-plussers sinds kort terecht bij een psycholoog. Danielle Vanoutrive zal op vaste plaatsen een zitdag houden en rekent er ook op dat onder meer huisartsen en het meldpunt de senioren in nood zullen doorverwijzen. “Een derde van de 75-plussers kampt met psychisch leed. Door de vergrijzing aan de kust is dat een grote doelgroep, die niet snel de stap zet naar hulp”, zegt Vanoutrive. “In veel gevallen is een vijftal sessies voldoende om terug ‘evenwicht’ te vinden.”

Er is de jongste jaren steeds meer aandacht voor psychologische problemen. “Er is al extra geld uitgetrokken voor verscheidene doelgroepen, maar de ouderen worden daarbij vaak vergeten. Het is nochtans niet omdat je 60 jaar bent dat je geen problemen meer hebt”, licht Danielle Vanoutrive toe. 

De eerstelijnszone Oostende-Bredene kreeg nu een goedkeuring van Vlaanderen om een ‘eerstelijnspsycholoog’ in te zetten voor senioren. “Deze groep mensen verliest niet alleen mensen in hun omgeving, maar ook geld als ze met pensioen gaan, en er is het verlies van mobiliteit door ziekte. Die zaken kunnen een oudere uit balans brengen. Daarnaast zijn stemmingsstoornissen, angst of vereenzaming belangrijke kwesties.” 

Mensen uit het binnenland verhuizen om hun pensioendagen aan de kust door te brengen. Een gevolg hiervan is het ontbreken van een sterk netwerk en een vangnet wanneer de zorgen toenemen

Natacha Waldmann (Groen)

De doelgroep, 65-plussers, is talrijk aanwezig in Oostende en Bredene. “Je hebt de vergrijzing, maar daarnaast is er de pensioenmigratie. Mensen uit het binnenland verhuizen om hun pensioendagen aan de kust door te brengen. Een gevolg hiervan is het ontbreken van een sterk netwerk en een vangnet wanneer de zorgen toenemen”, zegt ook de Oostendse schepen van Seniorenbeleid Natacha Waldmann (Groen). “Voor de babyboomgeneratie is de stap naar de geestelijke gezondheidszorg bovendien nog groot. Door de uitbouw van laagdrempelige professionele ondersteuning en het informeren hierover hopen we dat elke oudere de psychologische hulp vindt die hij of zij zoekt.”

Zelfredzaamheid

Het project van de eerstelijnszone Oostende-Bredene loopt twee jaar. Danielle Vanoutrive is nog maar een week aan de slag. “We starten eerst met een inschatting van de problematiek en het in kaart brengen van de klachten. Samen met de cliënt wordt gezocht naar een passende behandeling, die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en autonomie. In veel gevallen is een vijftal sessies voldoende om terug ‘evenwicht’ te vinden. Als het probleem groter blijkt, kan ik mensen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.” In een latere fase worden ook groepssessies georganiseerd. De cliënt zal 11 euro betalen per consultatie. Mensen die op verhoogde tegemoetkoming recht hebben, tellen 4 euro per sessie neer.

Met Danielle Vanoutrive contact opnemen, kan op 0473/36.11.28 of via danielle.vanoutrive@sho.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.