Prostitutiebende mishandelde Roemeense vrouwen en stal hun inkomsten: leider riskeert 5 jaar cel

De prostituees waren onder meer actief in de wijk Hazegras in Oostende.
Benny Proot De prostituees waren onder meer actief in de wijk Hazegras in Oostende.
Een bende dwong vorig jaar minstens vijf Roemeense vrouwen in erbarmelijke omstandigheden in de prostitutie, onder meer in de Oostendse wijk Hazegras. De slachtoffers zaten naar eigen zeggen in de klauwen van Marius N. (38). De leider van de prostitutiebende riskeert vijf jaar cel, maar gaat vol voor de vrijspraak.

Het onderzoek naar de Roemeense prostitutiebende ging in december 2017 van start. De recherche van de Oostendse politie screende bij een reguliere controle de website redlights.be en stootte daarbij op twee Roemeense vrouwen die al langer actief waren in de wijk Hazegras. Het onderzoek bracht de speurders bij een Mercedes met Britse nummerplaat, die gebruikt werd om prostituees rond te voeren. De wagen dook onder meer op in het Antwerpse, maar werd in mei vorig jaar ook opgemerkt in Oostende. 

Bedreigd

Marius N. (38) zat als passagier in de wagen. “Hij vloog regelmatig heen en weer naar Roemenië en stond daar al gekend voor mensenhandel”, vertelde de procureur. “Op een bepaald moment zag de politie hem een pand binnengaan met een jonge vrouw. Uit telefoongesprekken met haar moeder bleek duidelijk dat zij niet vrijuit kon spreken.” 

Het gerecht viel op 10 juli een pand in Antwerpen binnen. N. was er aanwezig samen met de vrouw. Aanvankelijk verklaarde de prostituee er geen problemen waren, maar uiteindelijk bleek ze toch slachtoffer te zijn van mensenhandel. “De vrouw kwam op vraag van Marius N. naar België. Ze moest al haar inkomsten aan hem afstaan en werd ook geslagen. Haar situatie was schrijnend. Net als andere slachtoffers had de vrouw geen weet van de advertenties waarin ze opdook. Ze werd gedwongen dingen te doen die ze niet wilde en moest gehoorzamen aan de klanten. Ze was doodsbang, want haar familie werd bedreigd.” 

Mensenhandel

Ook een tweede jonge vrouw verklaarde dat ze in opdracht van N. werkte en volledig onder zijn macht stond. Uiteindelijk kon het gerecht minstens vijf Roemeense vrouwen identificeren die vorig jaar slachtoffer werden van mensenhandel. Vier anderen werden ook door de bende tewerkgesteld in de prostitutie, maar van hen kon het parket niet aantonen dat hun werkomstandigheden mensonterend waren.

In totaal moesten woensdagmorgen veertien bendeleden voor de Brugse strafrechter verschijnen. “Het onderzoek gaf een duidelijk beeld van hun werking”, stelde de procureur. “Naast de leider had je vier bendeleden die zich vooral bezighielden met adverteren en vrouwen aanleverden. Vier anderen waren chauffeurs en voerden de slachtoffers rond.”

Afpersing

De vijf laatste beklaagden waren kleinere vissen in het verhaal. Onder hen twee prostituees die in opdracht van Marius N. twee klanten zouden bestolen hebben van hun horloge en geld. De bendeleider hangt vijf jaar cel boven het hoofd. Voor de overige beklaagden vorderde het parket celstraffen tussen één en drie jaar. 

Marius N. ontkent echter elke betrokkenheid. “Mijn cliënt stelt dat hij die vrouwen enkel geholpen heeft”, zegt zijn advocaat Pieterjan Dens. “We betwisten ook dat hij de leider was. Van twee andere beklaagden ontving mijn cliënt een brief, waarin ze hem afpersten. Als hij geen 10.000 euro zou betalen, zouden ze belastende verklaringen afleggen. Het is zeer bizar dat bendeleden dergelijke brief naar hun baas zouden sturen.” De andere beklaagden verklaarden vooral dat ze zélf onder druk stonden van Marius N. en door hem werden meegetrokken in het verhaal. Uitspraak op 25 september.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • etienne vijverman

  levens lang geen toegang tot Belgie !!!!! en straf in thuisland uitzitten !!!!

 • Denis Stock

  En de pooiers genoten nog van een sociale uitkering :)

 • Eric Vaeske

  Wanneer gaat de wetgever die strafmaat eens opkrikken. Max 5 jaar voor mensenhandel en uitbuiting is een lachertje vooral als je weet dat je in België nooit de totaliteit van de straf ondergaat. Min 15 j tot levenslang in geval van recidive.

 • Thierry Dewilde

  Minstens 10 jaar en 10000 euro schade betalen

 • DIRK VAN DESSEL

  Draai hem binnen, ook zonder compassie !