Proper Strand Lopers rapen opnieuw meer zwerfvuil op. “We willen de bron van de vervuiling aanpakken”

PHOTO NEWS
Proper Strand Lopers heeft een jaarverslag opgemaakt van hun derde werkjaar. Ze kunnen daarbij bijna een verdubbeling van het volume afval dat opgeraapt werd voorleggen. Er werd 290.898 liter afval verzameld, waarvan 37 procent op het strand en 25 procent uit de Noordzee. De organisatie steekt naast het opruimen zelf vooral veel tijd in het sensibiliseren en probeert ook de bron van vervuiling aan te pakken, met succes.Dit jaar willen ze het platform zwerfvuil.net lanceren.

Enkele sportieve lopers, die zich stoorden aan zwerfvuil op het strand, richtten in september 2016 een Facebookgroep op waarbij iedereen zijn ‘oogst’ kon delen. Het idee is dat het delen van foto’s motiverend werkt om ook anderen tot actie aan te zetten. In totaal hebben al 5.000 leden zich aangesloten bij de groep en werden in het derde werkjaar 10.989 foto’s, 7.600 berichten en 30.000 opmerkingen gepost.

Met al die gegevens willen de initiatiefnemers een analyse maken van de problematiek en de beleidsvoerders adviseren. Uit de Facebookgroep ontstond ondertussen een vzw, die acties op poten zet waarbij zwerfvuil opgeraapt wordt. In totaal werd in 2019 op 112 dagen een actie georganiseerd, waarbij in totaal 30.255 liter afval werd opgeraapt met 2.591 vrijwilligers. “Voor ons is dat tweede cijfer nog belangrijker. We rapen liever minder afval op met meer vrijwilligers, dan veel afval met een beperkt aantal mensen, omdat we zo een heel ruim publiek bereiken”, zegt Tim Corbisier, een van de voortrekkers.

De Proper Strand Lopers keken terug op hun derde werkjaar
LBB De Proper Strand Lopers keken terug op hun derde werkjaar

In tweede instantie wil de organisatie vooral ook de bron van het afval aanpakken en monitoren. “We gaan in dialoog met de vervuiler. Dat begint met een ‘foei, dat mag je niet doen’ en meestal heeft dat wel degelijk een positief gevolg”, zegt Corbisier.

Krëfel sponsort heel wat gocarts op de zeedijk. Na een ritje krijgen kinderen een snoepje, maar die verpakking belandt heel vaak op het strand. We hebben alles geregistreerd een doorgegeven, met als resultaat dat het bedrijf hiermee zal stoppen

Tim Corbisier

“Afgelopen zomer hebben we zo een actie gedaan op sociale media naar aanleiding van de zomertour van Ketnet, waarbij confetti werd afgeschoten op de zeedijk. Dergelijke acties zijn belangrijk voor het bewustzijn. We vonden bijvoorbeeld ook overal snoepverpakkingen van Krëfel. Die elektroketen sponsort heel wat gocarts op de zeedijk. Na een ritje krijgen kinderen een snoepje, maar die verpakking belandt heel vaak op het strand. We hebben alles geregistreerd een doorgegeven, met als resultaat dat het bedrijf hiermee zal stoppen.”

Zwerfvuil.net

De Proper Strand Lopers berekenden dat alle acties samen 436.939 euro waard zijn. “Dat is het bedrag dat je betaalt als al het afval door de gemeente zou worden verwijderd”, legt Corbisier uit.

Dit jaar wil de organisatie ook het platform zwerfvuil.net lanceren om de vrijwilligers die met zwerfvuil bezig zijn een stem te geven. “Er zijn heel wat splintergroepen in navolging van ons ontstaan in het binnenland”, pikt Kevin Pierloot in. “We zullen die verenigen onder één grote koepel, samen met alle initiatiefnemers die zwerfvuil rapen. We willen zo de versnippering tegengaan. Heel wat mensen ruimen dan wel afval, maar zonder het tweede luik. Het probleem is dat je op die manier alleen de symptomen wegneemt. Er zijn immers metingen nodig om de vervuiling aan de bron aan te pakken. We willen ons concept kopiëren en het debat voeden met correcte gegevens.”