Postbode onderschept brieven met nieuwe kredietkaarten en haalt geld af: 30 maanden celstraf

 (Illustratiebeeld) De man pleegde de feiten toen hij nog postbode was bij bpost.
BELGA (Illustratiebeeld) De man pleegde de feiten toen hij nog postbode was bij bpost.
Een 35-jarige man uit Bredene heeft een effectieve celstraf van 30 maanden gekregen voor valsheid in geschrifte en verduistering. Toen hij nog als postbode werkte in Oostende en De Haan, onderschepte Jebby D. brieven met nieuwe kredietkaarten om er nadien geld mee af te halen. Hij ging ook aan de haal met het pensioengeld van een 83-jarige man.

De feiten kwamen aan het licht toen bpost in het najaar van 2018 klachten kreeg over een van hun postbodes in Oostende en De Haan. Sinds 16 april dat jaar bleek er geregeld post te verdwijnen van bewoners uit straten die deel uitmaakten van de ronde van Jebby D. Het ging onder meer om brieven van slachtoffers die een nieuwe kredietkaart hadden aangevraagd.

Pensioengeld

Verder onderzoek bracht aan het licht dat hun postbode de bewuste documenten had onderschept. Volgens het parket kraste de Bredenaar de pincodes van de nieuwe kaart tevoorschijn om er daarna geld mee af te halen. Tweemaal slaagde Jebby D. in z’n opzet en kon hij in totaal 1.200 euro achterover drukken. In vijf andere gevallen bleef het bij een poging.

D. bleek zich niet enkel te richten op kredietkaarten, want tijdens een huiszoeking bij hem thuis werden volgens het parket nog andere brieven en postpakketjes aangetroffen. De postbode sloeg onder meer het pensioengeld van een 83-jarige man achterover. En ook op privévlak liet de man zich niet onbetuigd. Onderzoek maakte duidelijk dat de dertiger in de loop van 2017 een drietal mails en betalingsbewijzen had vervalst om een financiering te krijgen voor een nieuwe wagen. “Dit zijn bijzonder ergerlijke feiten”, stelde procureur Emilie Lingier. “De beklaagde probeerde z’n financiële problemen goed te maken op de kap van anderen.”

Nadat de zaak aan het licht kwam, werd Jebby D. ontslagen als postbode. Voor z’n proces kwam de man niet opdagen. Hij kreeg dinsdagmorgen bij verstek 30 maanden celstraf en 800 euro boete.