Politie investeert 2,5 miljoen euro in ANPR-camera's en tapkamer

Er ligt een investeringsprogramma van 2,5 miljoen euro klaar, waarmee de lokale politie kan overgaan tot de aankoop van onder meer acht speciale ANPR-camera's en de inrichting van een tapkamer.

Die camera's - zes vaste, een mobiele en een voor in een voertuig - kunnen nummerplaten herkennen en zullen gericht worden ingezet om bijvoorbeeld gestolen wagens op te sporen of niet-verzekerde bestuurders uit het verkeer te halen. "Zo zullen we bijvoorbeeld een week lang focussen op niet-verzekerde voertuigen, dan weer op gestolen wagens", duidt korpschef Philip Caestecker. "Van alle politiezones in de provincie hebben er slechts een tweetal zo'n camerasysteem. Het is duur en je moet ook met de buurgemeenten afspraken maken. Het heeft bijvoorbeeld geen nut dat we een camera plaatsen langs de Moreauxlaan als de collega's van Bredene enkele tientallen meters verder óók zo'n camera plaatsen. Anders doe je dubbel werk."

Telefoons afluisteren

De tapkamer wordt aangewend om telefoongesprekken af te luisteren. "Nu moeten politiemensen eerste naar Brugge gaan om van daaruit gesprekken af te luisteren", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "Het afluisteren was destijds niet onbetwist en met een tapkamer per provincie werd er een zeker overzicht gehouden. Oostende is de eerste stad met een decentrale kamer." Verder staat de aankoop van aankondigingsborden, om het verkeer te kanaliseren, zes mobiele camera's ter controle van hondenpoep en sluikstorten en zes hybride voertuigen voor de wijkpolitie, inclusief laadpalen, gepland. Tot slot worden ook tablets aangekocht, om adreswijzigingen sneller te kunnen doorgegeven. De jaarrekening 2016 geeft overigens aan dat er een netto-overschot is van 1,1 miljoen euro, dat naar 2017 wordt overgeheveld. (TVA)