Poetsvrouw (41) beroofde vier klanten voor duizenden euro's aan juwelen

Een 41-jarige poetsvrouw uit Oostende riskeert in de Brugse rechtbank dertig maanden cel voor zeven diefstallen bij vier klanten. In een jaar tijd maakte Els V.W. duizenden euro's aan juwelen buit die ze daarna meteen doorverkocht. "Mijn zieke moeder overleed kort nadien", zucht één van de slachtoffers.

De Oostendse Els V.W. (41) bouwde de voorbije tien jaar een lang strafblad op met veroordelingen voor diefstallen en drugs. Na enkele gevangenisstraffen te hebben uitgezeten, kreeg ze enkele jaren geleden de kans om aan de slag te gaan als poetsvrouw. Tussen juni 2014 en oktober 2015 pleegde ze liefst zeven diefstallen op vier van haar adressen. Ze maakte op die manier voor duizenden euro's aan juwelen - vaak erfstukken - buit. V.W. liet de sieraden smelten of verkocht ze meteen door. "Ik contacteerde zelf verschillende opkopers om aan te tonen hoeveel juwelen ze bij mij gestolen had", getuigt A.V. uit Oostende. "Het ging om ringen die ik had gekregen van mijn overleden echtgenoot of van mijn grootouders op familiefeesten. Naast het financiële verlies, hadden ze stuk voor stuk een enorme emotionele waarde."

Vertrouwen winnen

V.W. was zeer genereus tegenover haar klanten en won zo hun vertrouwen. "Ik liet mijn hulpbehoevende ouders bij mij op m'n appartement intrekken. Ze zorgde voor mijn moeder die botkanker had, schreef kaartjes voor kerstmis en gaf bloemen bij verjaardagen. Op die manier werkte ze zich langzaam naar binnen. Toen ik in het buitenland zat, kreeg ik plots telefoon van mijn moeder. Ze vertelde in tranen dat ze verschillende juwelen kwijt was. Kort nadien is ze gestorven. Ik ben er zeker van dat de diefstallen daar mee een rol in speelden." Het openbaar ministerie vorderde 30 maanden cel voor Els V.W., die op het proces gisterenmorgen niet kwam opdagen. "Ze is van de aardbodem verdwenen en staat geseind", aldus de procureur. "Deze vrouw is een asociale criminele die streng moet gestraft worden. Ondanks eerdere veroordelingen, blijft ze maar verder doen. De tijd van de gunsten is voorbij." Uitspraak op 1 maart. (SDVO)