Petitie voor kortere kermis kent weinig weerklank

Archiefbeeld van de Oktoberfoor.
Benny Proot Archiefbeeld van de Oktoberfoor.
Er doet een petitie de ronde die de lengte van de Oktoberfoor wil beperken tot twee weken. Bevoegd schepen Martine Lesaffre (Open VLD) is niet van plan daar op in te gaan. "Sinds de commotie rond de Antwerpse Sinksenfoor, is de heisa absurd te noemen", stelt foorkramer François Lainez.

Sinds kort loopt op de petitiesite www.avaaz.org een petitie voor een "minder lange en minder luide Oktoberfoor". De oprichters verwoorden hun bekommernis als volgt: "De foor in Oostende is na de Sinksenfoor in Antwerpen de langste kermis (in tijd, red.) van alle Vlaamse centrumsteden. 31 dagen dreunende decibels is van het goede teveel. Deze petitie is een oproep om de Oktoberfoor in te korten tot twee weken (3 weekends) met minder geluidsoverlast en beter naleven van opening- en sluitingstijden. We zijn fan van de kermis, maar in harmonie met de bewoners en de handelaars in het centrum van Oostende." De initiatiefnemers hopen op 200 handtekeningen, intussen hebben ze er 31 verzameld. Het protest doet in zekere zin denken aan de felle reacties in Antwerpen. Vorig jaar spanden enkele bewoners een kortgeding aan tegen de lokale Sinksenfoor omdat ze klaagden over geluidsoverlast. In navolging daarvan reageerden honderden - zo niet duizenden - andere bewoners via petities, Facebook of andere internetfora.

Voordelen

Het Oostendse protest mag echter geen veralgemening zijn. Patrick Slegers van horecazaak Pica Pica op het Mijnplein ziet de voordelen van de kermis in. "Neem de foor weg en van de maand oktober zal je niet veel meer overhouden. Een weekend met mooi weer slaat hier in als een bom. Oké, er vallen zes marktdagen op donderdag weg - rekening houdend met de opbouw van de kermis - maar dat weegt niet op tegen de invloed van de kermis."

"Absurd"

"Er is altijd wel iemand die tegen iets protesteert", reageert bevoegd schepen Martine Lesaffre (Open VLD). "Sinds het geval van de Sinksenfoor moeten de foorkramers heel wat heisa ondergaan. Die negatieve hetze mag stilaan stoppen. De politie meet de decibels op en kijkt of de andere afspraken worden nageleefd. We gaan echt niet ingaan op de vraag van de actievoerders." François Lainez, al 25 jaar foorkramer in Oostende en ook vertegenwoordiger van de kermisattracties, noemt de petitie overdreven. "De foorkramers leven de afspraken met de stad na. Sinds de Sinksenfoor zijn de negatieve reacties absurd. De commotie is er echt over. Wij blijven ons ding doen en kijken positief uit naar de Oktoberfoor." Schepen Lesaffre deelde ook mee dat de stad zal blijven investeren in de kermis en bijvoorbeeld ook promotie zal maken buiten de Oostendse regio. De foor start dit jaar op 3 oktober met een optocht van reus James. De kermis telt zo'n 70 attracties. Er worden op de opening zo'n 3.000 overzichtskaarten uitgedeeld, waarmee bezoekers voor 1 euro attracties kunnen bezoeken.