Paard struikelt en overlijdt op Oostende Koerse

Tijdens Oostende Koerse is een renpaard na een valpartij overleden. Het 12-jaar oude Duitse paard 'Our First Chesnut' struikelde aan 50 tot 60 kilometer per uur, brak zijn nek en was op slag dood.

Het incident vond plaats tijdens de laatste galoprace van de eerste wedstrijddag, maandagavond rond 20 uur. Er waren toen nog zo'n vierduizend toeschouwers in de Wellingtonrenbaan. De oorzaak van de dodelijke valpartij is niet gekend, al beweren bronnen binnen de wedstrijdorganisatie dat het om een fout van de ruiter ging. "Het parcours van Oostende is dan ook heel technisch", klinkt het.


Marcel De Bruyne, directeur van de koepel Jockey Club, was niet aanwezig op het moment zelf, maar heeft achteraf de beelden bestudeerd. "Een val gebeurt af en toe, maar een ongeval met zo'n afloop is uitzonderlijk. Het valt maar een keer om de paar jaar voor", zegt De Bruyne. "Net voor het paard uit de bocht komt, tikte zijn rechterachterpoot de rechtervoorpoot met alle gevolgen van dien. Ik vermoed niet dat het parcours de boosdoener was."


Komende maandag staat de tweede wedstrijddag op de agenda. Intussen vraagt Gaia een onderzoek. "In 2005 en 2007 hebben we in Oostende verschillende waarnemingen gedaan", stelt Ann De Greef van de dierenrechtenorganisatie. "Toen merkten we fouten in het parcours op en maakten we die over aan de wedstrijdorganisatoren." (TVA)