Oudste vrouw is niet meer

ALICIA CORVELEYN OVERLIJDT DRIE WEKEN NA 112DE VERJAARDAG

Alicia Corveleyn met haar man, die overleed in 1983.
Benny Proot Alicia Corveleyn met haar man, die overleed in 1983.
De oudste vrouw van België is niet meer. Alice Corveleyn overleed gisterochtend in rusthuis Lacourt, waar ze al sinds 2008 verbleef. "Alice was een zeer straffe madam", weet OCMW-voorzitter Vanessa Vens (sp.a). "Niemand is gemaakt om zo oud te worden", treurt neef José.

Alicia Corveleyn - 'Alice' voor de vrienden - werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende. Met haar ouders sloeg ze naar Engeland op de vlucht voor de Eerste Wereldoorlog. Op haar dertiende keerde


ze naar Oostende terug.


"Zelfs nu nog heb ik soms schrik van de Duitsers, vooral als ik terugdenk aan die vreselijke tijd", vertelde Alice in januari 2014 aan deze krant. Tijdens WOII is ze niet gevlucht. Uiteindelijk ging ze bij haar tante in de leer en werd ze naaister en hoedenmaakster. Dat zelfstandige beroep deed ze in Brussel tot aan haar pensioen in 1965. Daarna keerde ze naar de kust terug. Alice huwde in 1936 op 31-jarige leeftijd met Fernand Van den Berghe. Het koppel had geen kinderen. Haar echtgenoot overleed in 1983, maar al die tijd onderhield Alice goed contact met haar neven en nichten. Met François, Robert en Margritte had Alicia twee broers en een zus. "Mijn geheim voor een lang leven? Niet piekeren en elke dag een 'stuutje' met préparé' houden me gezond", lachte de eeuwelinge.

Alicia Corveleyn op 5-jarige leeftijd.
Benny Proot Alicia Corveleyn op 5-jarige leeftijd.

Oudste levende vrouw

Tot 6 maart 2008 woonde Alice nog op haar eentje. Daarna verhuisde ze naar rusthuis Lacourt. Ze vormde er zelfs een koppeltje met wijlen bewoner Gust.


"Ze waren oprecht verliefd", klonk het bij het rusthuispersoneel. "Het was meteen amour in Lacourt." Haar 109de verjaardag werd nog uitbundig gevierd. Daarna ging het snel bergaf met haar gezondheid en kampte ze met zware dementie. De verjaardagen werden in intieme kring gevierd, weg van alle aandacht. In februari 2016 was Alice de oudste levende vrouw, nadat in Engeland Marie Anne de Sousberghe overleed op 111-jarige leeftijd. Corveleyn kon dit jaar ook de oudste vrouw ooit in België worden, maar haalt het helaas niet. Joanna Catharina Deroover uit Machelen, overleden in december 2012, is met 112 jaar en 186 dagen de oudste Belgische vrouw uit de geschiedenis.

Deze foto van Alicia Corveleyn met haar neef José Corveleyn verscheen in deze krant bij een interview naar aanleiding van haar 109de verjaardag.
Timmy Van Assche Deze foto van Alicia Corveleyn met haar neef José Corveleyn verscheen in deze krant bij een interview naar aanleiding van haar 109de verjaardag.

In rouw

Neef José Corveleyn rouwt om het verlies.


"De enige zekerheid die je hebt als je geboren wordt, is dat je gaat sterven. Maar een mens is niet gemaakt om zó oud te worden. Het ging de laatste tijd erg slecht met haar. Ergens zijn we opgelucht dat Alice rustig is komen te gaan. De mensen in het rusthuis hebben prima hun job gedaan tot op het einde", zucht José. "Wat een ongelooflijke vrouw was Alice toch", benadrukt OCMW-voorzitter Vanessa Vens (sp.a).


"Ze heeft een volledige eeuw meegemaakt met daarin twee wereldoorlogen en een heuse technologische revolutie, zoals de opkomst van het vliegtuig bijvoorbeeld. Wij kunnen ons dat niet inbeelden. Alice is altijd ontzettend sterk geweest, ook al was ze de laatste jaren ziek. In haar kamer hing een portretfoto waarop ze kleren van de jaren dertig droeg. Prachtig om te zien. De afgelopen jaren woonde ik haar verjaardagen bij. Tijdens haar jongste verjaardag was ik even alleen met haar. Ik wenste haar een gelukkige verjaardag, waarop ze toch reageerde en knikte. We mogen Alice gerust een monument van Lacourt noemen. Negen jaar lang woonde ze in het rusthuis, terwijl de meeste bewoners hier zo'n twee, drie jaar verblijven. Daarvoor woonde ze nog altijd op haar eentje. Straf. Ze zal gemist worden door het personeel, dat haar altijd keurig in de watten heeft gelegd."