Ouders minderjarige groepsverkrachter smeken slachtoffers om vergiffenis

Een 18-jarige Irakees uit Oostende riskeert zeven jaar cel voor de brutale groepsverkrachting eind 2015 op een toen 17-jarig meisje. Omdat de jongeman nog minderjarig was op het moment van de feiten, staan zijn ouders mee terecht. Ze smeekten de slachtoffers in de rechtbank om vergiffenis.

Het laatste luik rond de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje in Oostende vond gisterennamiddag achter gesloten deuren plaats in de Brugse rechtbank. Nadat begin november de vier meerderjarige daders al zeven jaar cel kregen, vorderde het openbaar ministerie ook voor de 18-jarige Irakees dezelfde straf. De man was in november 2015 17 jaar oud, toen hij samen met zes anderen het slachtoffer brutaal verkrachtte na een feestje. Pas begin februari vorig jaar kwamen de feiten aan het licht, toen een leerling op een school stond te pochen met een foto op zijn gsm. Daarop stond hij in legeruniform te poseren met een machinegeweer in zijn hand. De speurders botsten in de gsm op een video van de groepsverkrachting. Zeven jongeren, tussen 14 en 25 jaar oud, misbruiken het slachtoffer dat op dat moment bewusteloos was. De vier meerderjarigen werden eind vorig jaar veroordeeld en gingen intussen al in beroep. Twee minderjarigen kregen sancties opgelegd door de jeugdrechter.

Oprecht?

In oktober werd beslist om de andere minderjarige als volwassene te berechten. Zijn ouders verschenen gisteren mee als burgerlijk aansprakelijken. Bij een veroordeling zullen ze zo mee opdraaien voor de gerechtskosten en eventuele schadevergoedingen.

Tijdens de zitting ging het koppel door de knieën om de ouders van het slachtoffer - die zonder dochter aanwezig waren - om vergiffenis te smeken. "Voor mijn cliënten is het schuldinzicht van de jongen echter belangrijker", reageert de advocate van het slachtoffer.

"Hij betuigt zijn spijt, maar we stellen ons de vraag of dat wel oprecht is. Ook de gerechtspsychiater was die mening toegedaan." De jongeman vroeg de rechter om een voorwaardelijke celstraf. Uitspraak op 28 februari. (SDVO)

Begin februari vorig jaar kwamen de feiten aan het licht.
HLN Begin februari vorig jaar kwamen de feiten aan het licht.