Opvolger Seaking nu officieel klaar voor gebruik

De NH90 haalt als test een duiker en een hulpverlener naar boven.
Foto Belga De NH90 haalt als test een duiker en een hulpverlener naar boven.
De vier legerhelikopters van het type NH90, de opvolgers van de Seaking, zijn sinds gisteren operationeel. Dat gebeurde acht jaar na de ondertekening van het aankoopcontract.

De ingebruikname van de NH90 ging gisteren op de luchtmachtbasis van Koksijde gepaard met een symbolische overdracht. De Seaking dropte een duiker en een hulpverlener in zee, en de NH90-helikopter pikte de twee op. Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) tekende present op de luchtmachtbasis, waar generaal-majoor Frederik Vansina de nieuwe aanwinsten operationeel verklaarde.

Opleidingen

Vier van de acht NH90-helikopters die Defensie aankocht, zullen voortaan worden ingezet bij de zeemacht en bij zoek- en reddingsopdrachten voor de kust. Op termijn zullen de nieuwe legerhelikopters de Seaking vervangen, al blijft die laatste minstens tot 2017 in gebruik. Eerst moet de Seaking-bemanning alle opleidingen doorlopen om de NH90 te bedienen.


Het is de bedoeling dat de bemanning zich ook specialiseert, zodat de toestellen ook kunnen inschepen aan boord van een fregat. Het prijskaartje van de acht NH90-helikopters bedraagt 300 miljoen euro. Het was niet de eerste keer dat de NH90 te zien was. Onder meer op de Navy Days in Zeebrugge op 5 en 6 juli, het nationaal defilé op 21 juli en bij een grootschalige reddingsoefening aan de kust waren de helikopters al in gebruik. (BBO)