Oostendenaars behouden positie in Brussel, één nieuwkomer voor Vlaams Belang

Björn Anseeuw, Bart Tommelein en Wouter De Vriendt mogen de komende jaren opnieuw naar Brussel. Anseeuw en De Vriendt zullen elkaar terugzien in de kamer, Bart Tommelein blijft in het Vlaams Parlement
BELGA Björn Anseeuw, Bart Tommelein en Wouter De Vriendt mogen de komende jaren opnieuw naar Brussel. Anseeuw en De Vriendt zullen elkaar terugzien in de kamer, Bart Tommelein blijft in het Vlaams Parlement
Oostende zal opnieuw heel wat vertegenwoordigers afleveren naar Brussel, maar toch zijn er ook enkele verrassingen. Opvallend is onder meer dat de grote kopmannen ook in eigen stad moeten inleveren ten voordele van het Vlaams Belang. PVDA met de Oostendse Ilona Vandenberghe kon wel groeien, maar niet genoeg om een zetel te veroveren.

De dag na de verkiezingen is het tijd om wonden te likken of om te bekomen van de overwinningsroes. In Oostende mogen heel wat politici ook in de komende jaren hun regio in Brussel vertegenwoordigen. Bart Tommelein behoudt zijn zetel in het Vlaams parlement, Frieda Deschacht (Vlaams Belang) is een nieuwkomer.

Vanuit de buurgemeenten mogen burgemeesters Steve Vandenberghe (sp.a) en Wilfried Vandaele        (N-VA) opnieuw zetelen in het Vlaams Parlement.

Wie werd niet verkozen: Bart Plasschaert haalde het niet vanop de zesde plaats bij CD&V. Belinda Torres Lecrecq haalt het verrassend niet. Er werd in de campagne vaak verondersteld dat ze vanop de tweede plaats wel zou kunnen meesurfen op de groene golf, maar die bleef ook in West-Vlaanderen uit. Ze haalt wel een mooi resultaat  met 6.176 voorkeursstemmen. Schepen Natacha Waldmann haalde 4.664 voorkeursstemmen.

Belinda Torres-Leclercq.
Proot Belinda Torres-Leclercq.

Schepen Björn Anseeuw (N-VA) verhuist dan weer van het Vlaams Parlement naar de kamer met 13.202 voorkeursstemmen. Wouter De Vriendt keert hier ook naar terug. Hij haalt 14.596 stemmen. Groen behaalt een status quo in West-Vlaanderen, maar Wouter De Vriendt verliest wel wat stemmen in zijn eigen kanton. Ook John Crombez (sp.a) is verkozen in de kamer, maar het is nog afwachten welke rol de Oostendse politicus op zich zal nemen in de komende maanden.

PVDA groeit

PVDA stijgt federaal in kieskring West-Vlaanderen naar 3,62 procent, maar dat is niet genoeg om de Oostendse Ilona Vandenberghe in de kamer te loodsen. Toch is de kopvrouw tevreden. “We hebben op alle niveaus gescoord. Voor ons is de overwinning compleet. We zijn het enige alternatief tegen oprukkend rechts. Voor ons was het een spectaculair resultaat. We zijn in West-Vlaanderen drie keer groter geworden. Wij doen nu gewoon verder met ons werk. We hebben een bodem gelegd. We zijn de enige partij die er zullen in slagen om de mensen naar de linkerzijde te trekken en een alternatief kunnen aanbieden. Vlaams Belang heeft zich geprofileerd als partij van de werkmensen, maar ze hebben de voorbije jaren tegen alles gestemd dat voor de werkmensen was. Het is voor rijk volk eerst. Zij gaan geen uitweg bieden voor de werkende mensen”, vindt Vandenberghe.

Natalie Eggermint (Lijsttrekker Vlaams Parlement) en Ilona Vandenberghe (Lijsttrekker federaal parlement)
Joke Couvreur Natalie Eggermint (Lijsttrekker Vlaams Parlement) en Ilona Vandenberghe (Lijsttrekker federaal parlement)2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ruby Garmyn

    Niet te vroeg kraaien! Als de politiekers niet naar de stem can het volk luisteren en het Vlaams Belang niet in de regering zit zal het volgende maal nog erger worden!!!

  • marc van cauter

    Jullie hebben wel de werkmensen uitgeperst en nu krijgen jullie de rekening