Oostendenaar haalt derde plaats op WK Hillclimb met zijn hoge bi. “Je ziet de wereld anders als je zo hoog zit op een fiets”

Rik Vernack behaalde de derde plaats op het WK Hillclimb in Engeland met een hoge bi
rv Rik Vernack behaalde de derde plaats op het WK Hillclimb in Engeland met een hoge bi
Rik Vernack (49) uit Oostende behaalde afgelopen weekend weekend de derde plaats op het WK Hillclimb en de vierde plaats op het Brits Kampioenschap met zijn hoge bi, een type fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. Trainen heeft hij niet echt gedaan, op een fietsvakantie na, maar afzien des te meer. “Vijf kilometer bergop zonder versnelling is echt wel keihard stampen.”

De hoge bi werd in 1867 voorgesteld en later vervangen door de moderne fiets. Het zit dan wel comfortabel, de veiligheid liet echter te wensen over. De laatste jaren is het type echter in opmars als retrofiets. Ook Rik Vernack reed de voorbije jaren al vaker op dergelijke fiets en heeft sinds twee jaar zijn eigen exemplaar. In het verleden haalde hij al telkens de tweede of derde plaats op het Belgisch Kampioenschap. Nu waagde hij zijn kans tijdens het WK Hillclimb, een typisch Engelse wedstrijd waarbij er gereden wordt vanuit een stadje naar de dichtstbijzijnde heuveltop. In dit geval zo’n 5 kilometer van Eastbourne tot Beachy Head. “Met mijn derde plaats doe ik het veel beter dan zelf verwacht. Ik had niet echt getraind. Ik heb wel voor de eerste keer een fietsvakantie gedaan met de hoge bi en wat bergen geoefend, maar die bij ons zijn veel steiler en korter. Daar moet je echt lange tijd stampen om naar boven te geraken. Het bleef maar komen en dat is toch knap lastig. Uiteindelijk komt het gewoon neer op kracht, weten hoe je moet rijden en blijven doorgaan”, vertelt Rik Vernack. De hoge bi heeft geen versnellingen en bij elke stamp legt de fiets vijf meter af. “Deze fietsen werden gemaakt omdat mensen steeds sneller wilden gaan en ze dachten dat ze hiervoor grotere wielen moesten maken. In 1900 kwamen dan de fietsen zoals ze nu kennen omdat het te gevaarlijk was. Je moet anders rijden met een hoge bi. Je kan letterlijk vallen over een elektriciteitskabel. Als je weet hoe het moet kan je wel een drempel overbruggen, maar je moet goed opletten waar je rijdt en de correcte houding aannemen. Je moet heel defensief rijden.”

Rik Vernack behaalde de derde plaats op het WK Hillclimb in Engeland met een hoge bi
rv Rik Vernack behaalde de derde plaats op het WK Hillclimb in Engeland met een hoge bi

Hij kocht zijn eigen hoge bi twee jaar geleden. “Ik vind het heerlijk om mee te fietsen. Ik heb ook een koersfiets en een stadsfiets en je kan hetzelfde parcours afleggen en toch een hele andere wereld zien. Je zit hoog boven alles waardoor je veel meer ziet. Je krijgt natuurlijk ook veel bekijks als je hiermee de straat opgaat”, zegt de Oostendenaar. Hij zag de interesse voor de fiets stijgen de voorbije jaren. “Momenteel zijn er telkens zo’n 15 deelnemers aan wedstrijden en dat is toch al een mooi aantal. In september was er zelfs voor het eerst een officiële wedstrijd van het UCI en daar heb ik de eerste plaats behaald. De volgende wedstrijd is het Belgisch Kampioenschap in Oudenburg in september.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.