Oostende brengt alle verkeersborden in kaart

Benny Proot
Het Oostendse stadsbestuur brengt alle verkeersborden in kaart. De stad doet dat in de vorm van zogenaamde ‘aanvullende reglementen op het wegverkeer’.

”In de wegcode worden de verkeersregels zoals voorrang van rechts en de snelheidsbeperking in de bebouwde kom opgenomen. De stad kan hierop verfijningen aanbrengen in functie van de omgeving. Zo worden er in sommige wijken bijvoorbeeld woonerven of eenrichtingsverkeer ingericht of beslissen we om nabij een school zone-30 in te voeren. Wanneer we dat doen, moeten we niet alleen de gepaste verkeersborden op een correcte manier plaatsen. We moeten die regels ook vastleggen in een aanvullend reglement op het wegverkeer. Ondanks die verplichting werden heel wat van die reglementen de voorbije jaren in Oostende niet opgemaakt”, vertelt schepen Björn Anseeuw (N-VA). De voorbije weken keurde het schepencollege zo enkele tientallen reglementen goed. “Het is de bedoeling om zo straat per straat de regels en verkeersborden in kaart te brengen. Dat zal wat tijd vragen, maar het is nodig. Wanneer we een nieuw mobiliteitsplan opstellen, weten we bijvoorbeeld perfect wat de huidige situatie is.”

De gegevens uit die reglementen, bijvoorbeeld welke de rijrichting is in een bepaalde straat of dat er al dan niet vrachtwagens zijn toegelaten in een straat, worden ook doorgegeven aan gps-fabrikanten. “Zo zorgen we er pakweg voor dat vrachtwagens niet langer een straat worden in gestuurd waar ze niet thuishoren. Dat zorgt voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid in Oostende”, besluit Anseeuw.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stan Vankoo

    Misschien een verkeersbord plaatsen op de vernieuwde Nieuwpoortsesteenweg. Veel chauffeurs wanen zich op een circuit!