Oostende bouwt nieuwe Vistrap

VISVERKOPERS TEVREDEN MET NIEUW GEBOUW EN ACHT STANDEN

Conny, die al 25 jaar actief is in de sector, is blij met de plannen voor de nieuwe Vistrap.
Benny Proot Conny, die al 25 jaar actief is in de sector, is blij met de plannen voor de nieuwe Vistrap.
De Visserskaai krijgt een volledig nieuwe Vistrap. Schepen Martine Lesaffre (Open VLD) heeft al langer plannen om de toeristische trekpleister, waar de Oostendse kustvissers hun vis verkopen, aan te pakken. Tegen eind volgend jaar komt er een volledig nieuw gebouw.

Martine Lesaffre wil al langer werk maken van een totale opfrissing van de Vistrap. Er werden al heel wat pistes aangekondigd, met onder meer ook een gastronomische hoek. "We hebben gekozen voor een volledig nieuw gebouw. Een renovatie zou slechts 100.000 euro goedkoper zijn", zegt de schepen. De werken zullen 770.000 euro kosten, waarvan 257.000 euro betaald wordt via het Europees visserijfonds. Er komen acht standen. Dat zijn er zes minder dan nu. "Momenteel staan heel wat standen leeg en dat is geen mooi zicht. We kiezen daarom voor acht grote standen." De vernieuwingsoperatie werd in gang gezet na opmerkingen van het Federaal Voedselagentschap. In de toekomst wordt er dan ook gekozen voor moderne voorzieningen. "We zouden opteren om een ijsmachine te plaatsen in de Vistrap. Momenteel wordt het ijs aangevoerd in bakken en opgeslagen in diepvriezers. Door een machine te voorzien zullen de standhouders veel efficiënter kunnen werken." De schepen wil ook af van het 'vuile' zicht achteraan de standen. "Momenteel staan daar vuile visbakken. Dat kan echt niet op zo'n toplocatie." Het gebouw komt in een V-vorm waardoor ook de achterste standen meer zichtbaarheid krijgen. "Achteraan zal het gebouw open zijn. Zo is er een open zicht op de haven. Daarnaast worden ook sanitaire voorzieningen ingepland.

Zo zal de Vistrap er in de toekomst uitzien.
Benny Proot Zo zal de Vistrap er in de toekomst uitzien.

"Het werd tijd"

De visverkopers van de Vistrap verwelkomen de nieuwbouw met open armen. "Het werd tijd", vertelt Conny, al 25 jaar actief in de sector. "Er werden al zoveel aankondigingen gedaan. Met acht handelsplaatsen zijn er in ieder geval genoeg, we zijn ook maar met acht verkopers. Een ijsmachine is ook welkom, slechts drie vissersschepen hebben er eentje aan boord. Dat we enkele maanden op de kaai moeten postvatten, betekent niet dat we slecht zullen verkopen, we staan er alleen niet beschut. Het valt dus te zien in welke periode dat de werken worden uitgevoerd. In ieder geval betekent een nieuwe Vistrap een flinke verbetering. Destijds werd het gebouw neergepoot, zonder meer." Collega Dominique Hillebrandt bevestigt de mening van Conny. "Een modern en nieuw gebouw is nodig. Dat nodigt de passanten veel meer uit."


De werken moeten eind volgend jaar af zijn. De werken zouden zo'n 6 maanden duren. Tijdens de werkzaamheden kunnen toeristen in Oostende nog altijd verse vis kopen in tijdelijke tenten. Die worden op de Visserskaai geplaatst.

Zo ziet de Vistrap er momenteel uit.
Benny Proot Zo ziet de Vistrap er momenteel uit.
Dominique Hillebrandt aan haar kraam.
Benny Proot Dominique Hillebrandt aan haar kraam.