Ook begeleiding voor broers en zussen van autistisch kind

VZW DE SPEELSCHOMMEL LANCEERT TWEE NIEUWE INITIATIEVEN

Initiatiefnemers en bestuursleden Coral Floree, voorzitter Christel Vandewal en Tamara Beschuyt.
LBB Initiatiefnemers en bestuursleden Coral Floree, voorzitter Christel Vandewal en Tamara Beschuyt.
Vzw De Speelschommel werkt al sinds 2011 met kinderen met autisme. De organisatie wil nu ook verder gaan en de broers en zussen van kinderen met autisme extra ondersteunen. "Zij hebben het vaak ook zwaar te verduren", vertellen de initiatiefnemers, zelf allemaal ouders van kinderen met autisme.

Ouders van kinderen met autisme merken nog altijd dat er veel onbegrip en onwetendheid is omtrent de ontwikkelingsstoornis.


"Je hoort vaak opmerkingen van mensen die denken dat het aan de opvoeding ligt. Of ze zeggen dan, 'breng ze een weekje naar hier en het is opgelost', maar eigenlijk snappen ze er niets van. Deze kinderen hebben een specifieke handleiding nodig en dat is niet voor elk kind hetzelfde. Je moet als ouder veel zelf uitzoeken", licht Tamara Beschuyt toe. In 2011 richtten enkele ouders samen vzw De Speelschommel op om activiteiten te organiseren voor kinderen met autisme, maar ook voor het hele gezin. "Tijdens de gezinsactiviteiten kunnen we ervaringen en tips uitwisselen. Er is immers weinig ondersteuning voor ouders, waardoor de wachtlijsten bij de hulpverlening veel te lang zijn", vult voorzitter Christel Vandewal aan.


De vzw start nu twee nieuwe initiatieven. Enerzijds willen ze broers en zussen beter begeleiden.


"Autisme weegt op het hele gezin, waardoor broers en zussen veel moeten verdragen. Het is niet altijd gemakkelijk samenleven. Alles moet gestructureerd gebeuren. Je kan geen spontane uitstappen maken. Naar de kermis of een pretpark gaan, kan een ware marteling zijn voor het kind met autisme. Het gevolg is soms dat je vroeger naar huis moet, omdat er te veel onverwachte gebeurtenissen zijn die je niet in de hand hebt in een pretpark of dat je al naar huis moet voor je zelfs maar aangekomen bent. Ook een familiefeest kan ze overstuur maken, waardoor de broer of zus soms beschaamd is. Ze vertellen ook niet altijd graag aan vrienden of klasgenoten wat er thuis aan de hand is. Tijdens de zes sessies willen we hen op een speelse manier uitleg geven over hoe de hersenen van hun broer of zus met autisme werken , maar ze kunnen ook ervaringen delen en elkaar zo steunen." De initiatiefnemers volgden zelf een cursus om de kinderen te begeleiden.


Daarnaast starten ze ook een jeugdcafé voor jongeren vanaf 16 jaar met autisme in De Korre, elke tweede zondag van de maand tussen 14 en 17 uur. "Ze kunnen hetzelfde doen als gewoonlijk in een jeugdhuis, maar we zorgen voor een rustige omgeving. Willen ze alleen op de computer spelen, dan is dat ook goed."


Meer inlichtingen of inschrijven via vzwdespeelschommel@gmail.com.