Ontwerper van sieraden schenkt ‘coronajuweel’ aan Oostendse ziekenhuizen: “Mijn manier om de zorgverleners te bedanken”

Walter Van den Branden (in het midden) heeft het coronajuweel ontworpen.
LBB Walter Van den Branden (in het midden) heeft het coronajuweel ontworpen.
“Het is mijn manier om de zorgverleners te bedanken.” Walter Van den Branden heeft een wel heel bijzonder juweel ontworpen: een zilveren hanger voor een halsketting, in de vorm van het coronavirus. De twee Oostendse ziekenhuizen hebben elk een exemplaar gekregen. Later zullen de sieraden verloot worden onder het personeel. “Mijn grote wens is dat het juweel ook gedragen wordt”, vertelt Walter.

Corona bracht de voorbije weken al heel wat creativiteit in de mens naar boven, en zeker ook bij Walter Van den Branden. Tot zeven jaar geleden gaf hij les als juwelier/goudsmid bij Syntra in Antwerpen. “Ik ben daarmee gestopt toen ik naar Oostende verhuisd ben. Ik kan het evenwel niet laten om af en toe nog eens een juweel te ontwerpen voor mensen uit mijn omgeving of bij een speciale gelegenheid. Toen de coronacrisis uitbrak en ik op televisie zag hoe het coronavirus er uitvergroot uitziet, kreeg inspiratie om aan de slag te gaan”, licht Walter toe. 

Misschien kan ik een gouden exemplaar maken, met een briljantje op elke stekel – het zijn er 40 in totaal

Walter Van den Branden, juwelenontwerper

Van ‘de bol met stekels’ maakte hij een hanger voor een halsketting. “Eenmaal klaar vond ik het wel een leuke gedachte dat het kon terechtkomen bij iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet tijdens deze crisis. De zorgverleners leken me een logische keuze. Het juweel is niet enkel een dankbetuiging aan de zorg in het algemeen, maar ook voor zij die ertoe hebben bijgedragen dat een groot deel van de Oostendenaars bespaard is gebleven van het virus. Zo ook in het AZ Damiaan en het AZ Serruys.”

Het coronajuweel is een hanger voor een halsketting.
Walter Van den Branden Het coronajuweel is een hanger voor een halsketting.

Uiteindelijk besliste Walter om niet één, maar twee exemplaren te maken. “Het bleek niet zo eenvoudig om één juweel te maken voor beide ziekenhuizen in Oostende, daarom heb ik dan nog een sleutelhanger gemaakt met het coronajuweel. Op die manier kan elk ziekenhuis – als alles voorbij is – op een evenement of via loting een personeelslid in de bloemetjes zetten.” 

Symbolische hulde

In de tussentijd wordt het sieraad - waarvan de waarde niet bekend is - tentoongesteld in de ziekenhuizen. “Maar het is mijn ultieme wens dat het juweel gedragen zal worden”, zegt Walter. “Deze exemplaren werden uitgevoerd in zilver, maar het kan ook in goud. Misschien kan ik het juweel ook uitvoeren in 18 karaats goud, met een klein briljantje op elke stekel – het zijn er 40 in totaal. Als iemand zo’n exemplaar wil hebben, mogen die me contacteren”, lacht hij.

We hebben al heel veel steun gekregen, maar het blijft hartverwarmend om te zien hoe mensen aan ons personeel blijven denken

Sabine Gerniers, hoofdarts van AZ Damiaan

De juwelen werden in het stadhuis overhandigd aan vertegenwoordigers van beide ziekenhuizen. Burgemeester Bart Tommelein bracht zo een symbolische hulde aan alle zorgverstrekkers. “Er was een enorm goede samenwerking tussen de stad en de ziekenhuizen. Er zijn altijd slachtoffers te betreuren, maar ik ben blij dat de cijfers binnen de perken zijn gebleven dankzij de inzet van de zorgsector. De ziekenhuizen hebben snel en op een adequate manier een Covid-afdeling opgericht. Dat is lovenswaardig. De crisis is nog niet voorbij, maar nu de druk enigszins is afgenomen, kunnen we de zorgverstrekkers al even in de bloemetjes zetten”, zegt Tommelein.

Hoofdarts Sabine Gerniers van AZ Damiaan apprecieert het gebaar. “We hebben al heel veel steun gekregen, maar het blijft hartverwarmend om te zien hoe mensen aan ons personeel blijven denken.” Ook Danick Minne, voorzitter van AZ Sint-Jan campus Serruys, merkt veel steun voor de zorg. “Er waren enorm veel attenties voor het personeel, zowel van bedrijven als particulieren. Ze stonden tijdens deze crisis klaar om ons te helpen. Dit is een heel bijzonder en uniek gebaar.”