Nu ook ergernis rond strandcabines: drie kustgemeenten laten gebruik toe, andere nog niet

In Oostende staan deze strandcabines al klaar.
Benny Proot In Oostende staan deze strandcabines al klaar.
Alleen in Oostende, Knokke-Heist en Middelkerke kunnen eigenaars of huurders al opnieuw genieten van hun strandcabine. Volgens de meeste kustburgemeesters mag het nog niet van de Nationale Veiligheidsraad, maar volgens de Oostendse burgervader Bart Tommelein staat de goedkeuring in de communicatie van het crisiscentrum.

De burgemeesters aan de kust raken het – zo lijkt het ondertussen – maar over weinig thema’s eens. Een nieuwe episode is die van de strandcabines. Donderdag gaf Oostende zijn fiat om er opnieuw gebruik van te maken, mits enkele voorwaarden. De toelating geldt enkel voor strandcabines die verhuurd zijn voor het hele seizoen. Ook Middelkerke en Knokke-Heist laten intussen het gebruik toe. 

De andere kustburgemeesters doen wat ze willen, ik beslis enkel voor Oostende

Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende

De andere burgemeesters stellen dat er nog geen goedkeuring van de Veiligheidsraad is. “Toch wel”, zegt Bart Tommelein (Open Vld) nu. “Bij de veelgestelde vragen van het crisiscentrum staat dat het gebruik van strandcabines is toegelaten volgens de modaliteiten van de burgemeester. Verhuur op korte termijn mag dan weer niet. In Oostende zijn het dan ook vooral inwoners zelf die een strandcabine huren, omdat ze vaak zelf geen tuin hebben. We zijn hier daarom ook snel op ingegaan en ik heb een burgemeestersbesluit opgemaakt om het mogelijk te maken, mits enkele voorwaarden. De andere kustburgemeesters doen wat ze willen, ik beslis enkel voor Oostende.”

Mensen vergeten bijna dat we nog aan het vechten zijn tegen corona

Marc Vanden Bussche (LB), burgemeester van Koksijde

Onder andere in Koksijde wordt nog geen toelating gegeven. “Ik vind het geen goede zaak dat het in de ene badplaats wel mag en de andere niet", vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB). “Op die manier begint er verwarring te ontstaan. Als het volgens Oostende wel mag, dan is er blijkbaar onduidelijkheid. In mijn ogen is het nog niet toegelaten. Als iedereen de regels aan zijn laars lapt, dan vragen de mensen zich af waarom het bij ons niet mag. Hetzelfde met de speelpleintjes. Mensen vergeten bijna dat we nog aan het vechten zijn tegen corona. Je kan niet alles in handen houden, maar je moet wel de regels volgen van de federale overheid die met specialisten rond tafel zitten. Wij zijn misschien extra voorzichtig, omdat we de oudste bevolking in België hebben”, aldus Vanden Bussche.