Nieuwe schepen haalt uit naar vorig bestuur: “Indexaanpassing drie jaar niet toegepast, waardoor ouderen prijzen nu fiks zien stijgen”

Benny Proot
Het Oostendse schepencollege besliste om de jaarlijkse indexaanpassing door te voeren voor de dagprijzen in de ouderenzorg. “In Oostende heeft het vorige bestuur de aanpassing echter niet meer doorgevoerd sinds 2014, waardoor er vandaag een indexering van 6,41 procent op de huidige dagprijs dient te worden toegepast”, laat huidig schepen voor Welzijn en Zorg Natacha Waldmann (Groen) weten.

“De stad en het Sociaal Huis investeren fors in kwalitatieve dienstverlening en in een sterk lokaal sociaal beleid. Naast die investeringen betalen gebruikers ook een dagprijs om een deel van de kosten te dekken. Voor een correcte prijszetting is een jaarlijkse indexaanpassing logisch. Het is dan ook onbegrijpelijk dat men in de afgelopen jaren deze indexering niet heeft doorgevoerd, waardoor de gebruikers nu in één keer de aanpassing van 3 jaar voorgeschoteld krijgen. De zwaksten in onze samenleving betalen nu een prijs voor onverantwoord bestuur, dit is bijzonder onkies.”

Bewuste keuze

Voormalig OCMW-voorzitster Vanessa Vens (sp.a) schetst weliswaar een ander beeld. “We hebben de indexaanpassing bewust niet doorgevoerd omdat er sinds 2015 heel wat werken bezig zijn in onze woonzorgcentra. Zo moesten enkele bewoners van Lacourt naar de Boarekbreker verhuizen. Door de index niet toe te passen wilden we zorgen voor een compensatie voor de bewoners en financieel hadden we het ook niet nodig om rond te komen. Ik begrijp niet waarom Groen nu zo uithaalt. Het nieuwe bestuur maakt nu blijkbaar de keuze om de prijsverhoging wel toe te passen. Dat is hun beslissing. Wij waren van plan om de prijzen te bekijken als de werken af waren in november 2019”, vertelt Vens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.