Na twee jaar onderzoek nog heel wat vragen over megadrugsvangst op vissersboot: wie verstopte
1,5 ton coke en waar gebeurde dat?

De drugs zaten verstopt achter een valse wand op de Bounty II.
Benny Proot De drugs zaten verstopt achter een valse wand op de Bounty II.
Wie heeft 1,5 ton cocaïne verstopt achter een valse wand van de Bounty II? Ook na twee jaar onderzoek en twee dagen pleidooien in de Brugse rechtbank blijft het onduidelijk. De vermoedelijke leiders van de drugsbende, Nico H. (58) uit Oostende en Nederlander Marnix V.R. (53), vragen de vrijspraak en ook alle andere betrokkenen wassen hun handen in onschuld.

Hoe, waar en door wie werd de 1,5 ton cocaïne aan boord van de Bounty II. Deze vragen waren dinsdag het onderwerp tijdens de pleidooien in de Brugse rechtbank. “Het kan bijna niet anders dan dat het gebeurd is in de haven van het Kaapverdische Mindelo”, denkt strafpleiter Thomas Gillis. “Bij aankomst hebben mijn cliënt en zijn collega (twee bemanningsleden van de Bounty II, red.) ruzie gekregen met de Poolse bemanning. Nico H. liet hen terugvliegen en stuurde nieuwe Poolse bemanningsleden naar Kaapverdië. Zij werden meteen in een hotel ondergebracht, net als ook met mijn cliënt en z’n collega was gebeurd.” 

Vrijspraken?

Of de drugs op dat moment aan boord werden geladen en achter de valse wand werden verstopt, wilde meester Gillis niet expliciet zeggen. Zeker is dat zijn cliënt, diens collega en de nieuwe Poolse bemanning van de Bounty II de vrijspraak vragen. Zij beweren niet te hebben geweten dat er 1,5 ton drugs aan boord waren van de vissersboot. Ook het vermoedelijke boekhoudkundige brein achter de bende vraagt de vrijspraak, net als de twee mannen die het openbaar ministerie aanziet als leiders. De Nederlander Marnix V.R. (53) was samen met Oostendenaar Nico H. (58) eigenaar van de Bounty II en hij was ook betrokken bij de dubieuze verkoop van de boot, kort voor het vertrek naar Kaapverdië. 

Vertrek mocht niet

Zijn advocaat Kris Vincke stelt dat z’n cliënt nooit uitgeleverd werd als leider van de criminele organisatie en daarvoor bijgevolg niet kan veroordeeld worden. “Nergens in het dossier werd aangetoond dat hij te maken had met drugshandel.” Nico H. (58) zelf herhaalde dinsdagnamiddag nog eens dat de Bounty II zonder zijn medeweten vertrok naar Kaapverdië. “Die Poolse bemanning is vertrokken uit de haven van Oostende zonder dat de boot gekeurd was of de verkoop volledig rond was. Ze mochten simpelweg nog niet vertrekken. Die oude Poolse kapitein heeft dat op z’n eentje beslist. Of ik niet de opdracht heb gegeven om die valse wand te plaatsen? Ik heb enkel advies gegeven over de herstellingen die moesten gebeuren.” 

Alimentatie

De bemanning van de Bounty II verklaarde op het einde van de zitting nog eens dat het wel degelijk Nico H. was die hen betaalde, voor het materiaal zorgde én hen vroeg om mee te gaan naar Kaapverdië. “Het was de bedoeling dat we daar twee maanden lang kabelwerken zouden uitvoeren op een groot schip”, klonk het. Het net lijkt zich zo te sluiten rond de hoofdverdachte in het dossier. Naast de 10 jaar cel hangt hem ook een enorme verbeurdverklaring boven het hoofd. De partner van Nico H., tevens de moeder van z’n vier kinderen, alleen al dreigt meer dan 300.000 euro kwijt te geraken. De vrouw kocht onder meer een Ferrari 430 Scuderia met het geld. “Als investering”, pleitte haar advocaat Frédéric Thiebaut. “De cash stortingen op haar rekening was achterstallige alimentatie van de hoofdbeklaagde, met wie ze al even uiteen was. Ze verdiende zelf niet slecht en had dus geld over, toen die bedragen plots op haar rekening kwamen. Maar van de praktijken van haar man had ze helemaal geen weet.” Uitspraak op 25 maart.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.