Na knuffelmama's nu poezenknuffelaars

BLAUWE KRUIS WIL MET VRIJWILLIGERS ADOPTIEKANS KATJES VERHOGEN

Vrijwilligers Henny en Sofie komen de katten bijna dagelijks een dikke knuffel geven.
Benny Proot Vrijwilligers Henny en Sofie komen de katten bijna dagelijks een dikke knuffel geven.
Het Blauwe Kruis van de Kust wil met de hulp van poezenknuffelaars katjes gemakkelijker aan een nieuwe thuis helpen. "Zo wennen minder sociale katten sneller aan mensen, wat hun kans op adoptie sterk verhoogt", vertelt Doris Verdonck van het dierenasiel.

Het Blauwe Kruis van de Kust, in de Cederdreef, moet nog altijd veel gevonden katten opvangen. "Vorig jaar werden hier 531 katten opgevangen, die op straat werden gevonden. Een zeer hoog cijfer. Ter vergelijking: in datzelfde jaar kregen we 48 katten binnen die bewust werden afgestaan, door mensen die bijvoorbeeld ziek zijn", zegt Doris Verdonck. "Van alle 531 vondelingen tellen we veel kittens en jonge poezen. Ze zijn het gewend om buiten te leven en kennen amper menselijk contact." De verzorgers en de artsen zorgen er al voor dat de katten fysiek en medisch tiptop in orde zijn, maar toch komen de poezenknuffelaars handig van pas.

Poezenknuffelaar Sofie is dol op de katten.
Benny Proot Poezenknuffelaar Sofie is dol op de katten.

Aaien en spelen

Momenteel telt het dierenasiel tien vrijwilligers, die tijdens de openingsuren tijd met de katten spenderen. Dat gaat over het aaien en strelen van de dieren, tot spelletjes met ze spelen. De katten wennen aan de mens, worden rustiger en zien hun kansen op een nieuwe thuis gevoelig stijgen. Sofie Huybrechts is een van de knuffelaars. "Ik heb altijd al een zwak voor katten gehad. Thuis hebben we nu vier poezen en mijn man wil er geen meer bij. Ik kom dus met veel plezier tijd doorbrengen in het asiel", lacht Sofie. "Op een rustige manier zoek ik toenadering tot de dieren. Ze moeten je leren kennen. Je hebt zoveel 'sukkelaars' die hier terechtkomen. Ze verdienen dus zeker een uurtje aandacht. Het is ten slotte de kat die beslist of ze aandacht wil of niet. Je mag het zeker niet forceren."


Henny Vandamme is intussen 71 lentes jong en al vijftien jaar vrijwilliger bij het asiel. Ook zij knuffelt graag met de katten. "Het knuffelproject is een prachtig initiatief. Een kat geniet van wat aandacht. Een kater of kattin, eigenlijk is er geen verschil in gedrag."


Verzorgster Madou Monsewyer ziet dat het project nu al vruchten afwerpt. "Sommige katten hebben geen enkel sociaal contact gekend. Je kan dan ook moeilijk een nieuwe thuis voor hen vinden. Maar we zien dat sommige dieren echt 'ontdooien' en zich steeds beter voelen bij mensen, wat goed is met het oog op adoptie." Het Blauwe Kruis verwelkomt nog steeds vrijwilligers, die af en toe tijd met de katten willen spenderen. "We zoeken vooral rustige mensen, die minstens 18 jaar zijn", benadrukt Doris.

'Personal coach'

Het knuffelproject is een mooi voorbeeld van de professionele werking binnen het asiel. Zo werd ook het maken van een wandeling met de opgevangen honden herschikt. "Vroeger lieten we iedereen met de opgevangen honden wandelen, maar daar stapten we van af. Met de beste bedoelingen kwamen bijvoorbeeld gezinnen met kinderen hier aankloppen, om met een hond een ommetje te maken. De kinderen beleefden er plezier aan, maar de honden veel minder. Sommige dieren, vooral zij met een moeilijker karakter, raakten er gestresseerd door. Nu schakelen we vrijwillige hondenwandelaars in, die eerst een korte training krijgen. Zo heeft elke hond zijn eigen 'personal coach', met positieve gedragsresultaten tot gevolg", aldus Verdonck. Alle info via 059/70.44.37, www.hetblauwekruiskust.be of infobko@skynet.be