Na de klimaatbetogingen, nu een picknick: zo’n 600 activisten palmen stukje strand in voor beter klimaat

Het is eens iets anders dan betogen: actievoerders bezetten donderdag het strand van Oostende.
Benny Proot Het is eens iets anders dan betogen: actievoerders bezetten donderdag het strand van Oostende.
Dit keer geen optochten of speeches om op te komen voor een beter klimaat. Een picknick op het strand, tussen het Kursaal en het Zeeheldenplein, moest de eis voor een krachtdadig klimaatbeleid in de verf zetten.

“Er zijn al veel marsen en optochten geweest, in goed en slecht weer. Dit keer wilden we het rustiger aan doen, maar nog altijd een duidelijke boodschap geven aan de politici”, vertelt Toon Lambrecht van de organisatie Youth for Climate. “Er kwam kritiek toen er in de krokusvakantie minder jongeren op straat kwamen om te protesteren. Maar als je de opkomst van vandaag bekijkt, kunnen we die kritiek van tafel vegen: ook in de paasvakanties zijn jongeren bereid om van zich te laten horen. We blijven voortdoen tot aan de verkiezingen.” Naar schatting 400 tot 600 jongeren én ouderen, zoals de beweging ‘Grootouders voor het klimaat’, tekenden present. Ook televisiemaker en activist Nic Balthazar tekende present, net als Groen-politici Silke Beirens en Wouter De Vriendt. Op het strand vielen enkele slogans op, zoals ‘Ik kwam, ik zag, ik verdronk’ of ‘We blijven zeuren tot er iets gaat gebeuren’. Er werden ook onder andere polsbandjes verkocht aan 2 euro. Met de opbrengst wordt volgende maand een festival georganiseerd. 

Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Boedts

    er kan niet gebrost worden ,dan maar 600 , anders duizenden meer ,zegt genoeg