Mu.ZEE en Permekemuseum vinden geen nieuwe directeur, maar gaan voorlopig in zee met Dominique Savelkoul

De Ensor & Spilliaert-museumvleugel lokt heel wat bezoekers naar Mu.ZEE.
Benny Proot De Ensor & Spilliaert-museumvleugel lokt heel wat bezoekers naar Mu.ZEE.
Bijna een jaar na het vertrek van directeur Philip Van den Bossche, eind maart 2019, is een waarnemend directeur aangesteld voor Mu.ZEE in Oostende en het Permekemuseum in Jabbeke. Dominique Savelkoul neemt de taak over van schepen Bart Plasschaert. Zij moet het museum voorbereiden op de komst van een definitieve directeur. Dit jaar wordt alvast een nieuwe presentatie opgezet rond de grootmeesters van Oostende.

In het najaar 2019 ging Mu.ZEE op zoek naar een algemeen directeur. “De procedure heeft niet geleid tot een kandidaat die beantwoordde aan het profiel. De Raad van Bestuur is overgegaan tot de aanstelling van een waarnemend directeur in afwachting van een definitieve directeur”, zegt voorzitter Kristof Janssens.

Dominique Savelkoul wil enkel tijdelijk de functie opnemen. Zij is geen onbekende in de culturele wereld. Na haar studies Geschiedenis aan de KU Leuven en een managementopleiding aan de Vlerick School belandde ze op diverse directeursfuncties in de culturele wereld, zowel nationaal als internationaal, maar ook in de privésector en de bedrijfswereld, waaronder het Festival van Vlaanderen Gent-Brussel, The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery in Londen en de RuhrTriennale in Duitsland. 

Tot vorig jaar maakte ze deel uit van het kabinet van Sven Gatz waar ze als adviseur Kunsten / Buitenlandse Zaken werkte. “Deze perfecte mix tussen management-, communicatie- en artistieke kennis maakt van Dominique Savelkoul de geknipte persoon om Mu.ZEE en het Permekemuseum voor te bereiden voor de toekomst en de verwelkoming van een definitieve directeur”, zegt Janssens nog. 

Nooit eerder getoonde werken van Spilliaert

Dit jaar wil het museum alleszins verder inzetten op Ensor en Spilliaert. Nog tot 1 maart kunnen bezoekers de Ensorcollectie van het KMSKA ontdekken en vanaf 15 maart mag de bezoeker een volledige nieuwe presentatie verwachten rond de Grootmeesters van Oostende. Binnenkort verlaten heel wat werken van Léon Spilliaert het museum en zullen ze te zien zijn in achtereenvolgens de Royal Academy in London, Musée d’Orsay in Parijs en de Alte Nationalgalerie in Berlijn. Dit geeft Mu.ZEE de kans om uit te pakken met een reeks werken van Spilliaert die zij in langdurige bruikleen heeft gekregen en nog nooit aan het grote publiek werden getoond.

Nieuwe website

In de lente van 2020 wordt ook een nieuwe website gelanceerd waarop de werken van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke digitaal ontsloten worden. Mu.ZEE kreeg hiervoor een extra Vlaamse projectsubsidie van 40.000 euro, naast de jaarlijkse structurele subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en de stad Oostende. 

Dat de grootmeesters door het grote publiek nog steeds worden gesmaakt, bewijzen de cijfers van de afgelopen kerstvakantie met een gemiddelde van 300 bezoekers per dag. 2.728 bezoekers vonden hun weg naar de Ensor & Spilliaert-museumvleugel, maar ook naar Wout Hoeboer, Raoul Servais, ‘Een onvoltooide symfonie’ en ‘Panamarenko en tijdgenoten’.