Mop, discriminatie of promostunt? Affiches van Preuteleute in Gent beplakt met boodschap ‘West-Vlamingen buiten’

Affiches van de Oostendse groep Preuteleute werden in Gent overplakt met de boodschap 'West-Vlamingen buiten', weliswaar zonder koppelteken.
rv Affiches van de Oostendse groep Preuteleute werden in Gent overplakt met de boodschap 'West-Vlamingen buiten', weliswaar zonder koppelteken.
‘West Vlamingen buiten’, weliswaar zonder koppelteken. Die boodschap staat te lezen op affiches van Preuteleute in de Gentse binnenstad. Het is onduidelijk wie de affiches heeft beklad: een moppentapper, anti-West-Vlaming of slimme marketeer? 

Afgelopen vrijdag gingen de Gentse Feesten van start. In de Oost-Vlaamse hoofdstad wordt al eens smalend gedaan tegenover de West-Vlaamse medemens, maar nu werd hard uitgehaald naar de Oostendse groep Preuteleute. Volgend jaar zullen Sebastien Dewaele en Tom Vanrijckeghem van Preuteleute spelen in de Gentse Capitole op 21 maart 2020. Die voorstelling werd aangekondigd tijdens de Gentse Feesten met een postercampagne in de binnenstad. “Tot onze verbazing is er echter een groep of individu op pad geweest om onze affiches te overplakken met nogal harde slogans”, zegt Pieter De Wulf van organisator Comedyshows. “In het verleden doken er al gelijkaardige slogans op vanuit de satirische groepering Nieuwe Gentse Alliantie (N-GA). Ook in aanloop naar de Gentse Feesten gingen er bepaalde stemmen op om het tiendaags volksfeest terug “Gentser” te maken en meer podiumkansen te bieden aan lokale gezelschappen of artiesten.” Uit welke hoek de actie precies komt, is nog niet geweten. “Wel vinden we het bijzonder jammer dat er zo heftig wordt uitgehaald naar de twee Oostendenaren”, vervolgt De Wulf. “Ook enkele van onze medewerkers kwamen de overplakte affiches tegen in het straatbeeld. We kunnen alleen maar hopen dat de actie eerder als satire bedoeld was. We gaan echter opnieuw op pad met onze affiches om de slogans te verwijderen. Hopelijk blijven onze nieuwe affiches gevrijwaard van dergelijk vandalisme en oproerkraaierij.” Dewaele en Vanrijckeghem, die al vele jaren in Gent wonen, waren niet bereikbaar voor een reactie.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Hutsebaut

  Preuteleute....ordinair en vulgair....waar de humor zit is ver te zoeken....sorry

 • Dirk Pieters

  er is duidelijk wat mis in belgie, en dan maar zeuren dat er minder toeristen komen.

 • patrick vanherberghen

  Dit is puur racisme! Toch?

 • Marc Sierens

  Doen Peter Buyck,jullie zijn hier al jaren met teveel blijven plakken,nogtans als je jullie hoort is in WVL alles beter aan tzeetje.ga terug en blijf ginder aub.

 • Peter Buyck

  OK, dan blijven we thuis hé... pretentieus Gent...