Miniflandriens veroveren wielerwereld

YANN SIMPERL MAAKTE DE RENNERTJES OP TAFEL VIVE LE VÉLO

Yann Simperl maakt de wielrennertjes zelf in zijn living.
Benny Proot Yann Simperl maakt de wielrennertjes zelf in zijn living.
De minirenners van Oostendenaar Yann Simperl staan elke avond te blinken op de tafel van Vive le Vélo. Iedereen valt voor de flandriens van Oostendenaar Yann Simperl. Zelfs designer Paul Smith heeft al een exclusieve lijn besteld en Omega Pharma Quickstep neemt ze mee op hun tour als geluksbrenger.

Wielrennen heeft een lange traditie in Vlaanderen en er was een tijd dat jongens met metalen wielrenners speelden. Zo bracht ook Yann Simperl zijn jeugd door in Brussel. Deze traditie ging weliswaar verloren en de miniatuurrenners zijn amper nog verkrijgbaar. Oostendenaar Yann Simperl bleef weliswaar een fan. Hij begon de rennertjes aan te bieden in Pixiedust, de winkel die zijn vrouw Caroline tot voor kort open hield op de Groentenmarkt in Oostende. "Ik ben op mijn 26ste beginnen fietsen, gewoon als hobby. Stilaan werd de interesse voor wielrennen gewekt en ben ik begonnen spullen te verzamelen. Zo kwam ik ook bij de metalen renners terecht. Ik vond het wel een tof idee om de renners te verkopen in de retrowinkel van Caroline. Er was nog maar één verdeler. De helft van de renners kwam weliswaar al stuk in de winkel toe en daarom ben ik zelf een ontwerp beginnen maken. Ik geloofde in het product, vermits de interesse in de winkel van mijn vrouw zonder enige reclame erg in trek was", vertelt Yann.


Met een opleiding in beeldende vormgeving en tonnen creativiteit ging hij aan de slag om zelf een 'manneke' te ontwerpen op basis van de originele figuren. "Het is een uniek stuk. Na het ontwerp hebben we een moule laten maken. De allereerste exemplaren waren eind vorig jaar klaar." Yann is al enkele maanden bezig om the original flandriens op de markt te brengen. Hij maakte een reeks flandriens die de meest legendarische truitjes uit het wielerverleden dragen. Hij schildert alles in de living thuis in de Kaaistraat in Oostende. "Er zijn al heel wat exemplaren gemaakt. De renners in Zamac komen toe en dan begin ik zelf te schilderen." Ondertussen werden de rennertjes al opgepikt door Omega Pharma Quickstep die een eigen reeks heeft met het OPQS outfit en Cavendish in Britse kampioen outfit. De flandriens zijn mee op de Tour de France en er werd zelfs al een eigen Twitteraccount aangemaakt voor TDFCharlie."

TDFCharlie bij wielrenner Michal Golas.
Kos TDFCharlie bij wielrenner Michal Golas.

Vive le Vélo

"Ook Vive le Vélo heeft een eigen reeks. Voor de VRT zijn er honderden exemplaren gemaakt. De renners stonden hier op de vensterbank te drogen, wat soms niet gemakkelijk was met onze katten in huis", lacht Yann. Ondertussen wordt een deel van de schilderwerken uitbesteed om de vraag aan te kunnen. De renners zijn immers heel populair in de wielerwereld. "Het is opvallend om te zien hoe mensen weer kind worden als ze de flandriens zien. Het is daarom ook een tof product. Het is officieel gekeurd als speelgoed, maar terwijl de kinderen er graag mee spelen heeft het voor de oudere generatie vooral iets nostalgisch."


Ook andere ploegen zijn ondertussen al geïnteresseerd om hun renners in miniatuur om te zetten. Ook buiten de wielerwereld zijn de metalen renners terug in trek. Designer Paul Smith liet een limited edition maken met bronzen en zilveren exemplaren. De gewone flandriens zijn ondertussen al in enkele winkels verkrijgbaar en vliegen de deur uit. "We hebben op dinsdag geleverd in een winkel in Antwerpen en op woensdag kreeg ik een mail dat de voorraad al uitverkocht was." Toch wil Yann zijn zaak, waar hij nog alleen in staat, voorzichtig opbouwen. "We zijn nu volop aan het opstarten om tegen 2015 klaar te zijn voor de tour. We hebben al gesprekken met ASO (Amaury Sport Organisation), voor een officiële reeks rond de Tour de France. Ik heb ook nog zoveel ideeën om de the original flandriens uit te breiden, maar bedoeling is nu om stap voor stap de zaak uit te breiden", legt Simperl uit.


Je vindt de minirenners op www.flandriens.bike.

De miniatuurrennertjes.
Benny Proot De miniatuurrennertjes.