Minderjarige illegalen houden ware plundertocht

BUURMANNEN ACHTERVOLGEN TWEE INBREKERS DIE OP HUN DAK LIGGEN

Kevin Deceuninck (29) en Maxim Coucke (37) hebben twee vluchtelingen achtervolgd toen ze zich hadden verstopt op het dak.
Bart Boterman Kevin Deceuninck (29) en Maxim Coucke (37) hebben twee vluchtelingen achtervolgd toen ze zich hadden verstopt op het dak.
Vier minderjarige illegale vreemdelingen braken zondagnacht en maandagmorgen binnen in verschillende voertuigen en woningen. Ze ondernamen ook verschillende inbraakpogingen. De politie arresteerde drie verdachten. Maxim Coucke en buurman Kevin Deceuninck achtervolgden twee onder hen toen ze op hun dak zaten.

Maandagmorgen regende het oproepen bij de politie van Oostende. De eerste kwam iets voor 7 uur, toen een bewoner van de Baanhofstraat, in de nieuwe verkaveling 't Baanhof in Stene, vier jongeren van het Noord-Afrikaanse type zag lopen in de straat. Ze gedroegen zich erg verdacht. De politie ging meteen ter plaatse en kon een minderjarige oppakken. Hij was in het bezit van verschillende goederen die gestolen bleken te zijn uit auto's. Want even later kwamen meldingen van auto-inbraken in de Mercatorlaan, de Kaïrostraat en de Kastanjelaan binnen. De feiten werden in de loop van de nacht gepleegd. Ook rond middernacht belde een eigenaar van een mobilhome de politie vanuit de Romestraat toen in zijn voertuig ingebroken bleek.


De politie bleef na de arrestatie van een verdachte de wijk 't Baanhof uitkammen. De drie overige vluchtelingen hadden zich verstopt. "Mijn vrouw zag rond 7.20 uur iemand lopen in de tuin. Toen ze in paniek naar boven ging, zag ze vanuit het raam hoe twee anderen op het stuk plat dak, dat mijn huis met dat van de buurman verbindt, lagen", vertelt Kevin Deceuninck (29) uit de Rietgansstraat, eveneens in de verkaveling 't Baanhof. Kevin ging onmiddellijk kijken en zijn echtgenote verwittigde buurman Maxim Coucke (37).


"Een van hen sprong op mijn auto en vluchtte via de straat. Kevin achtervolgde hem. De andere klauterde naar beneden tot in mijn tuin. Ik nam een stok en rende hem achterna. Ik haalde uit, maar raakte de vluchtende inbreker niet hard genoeg om hem te overmeesteren. Het waren precies acrobaten. In een vloeiende beweging sprong de man die ik achtervolgde over mijn tuinomheining van wel anderhalve meter hoog", aldus Maxim. Zowel Kevin als Maxim konden de inbrekers niet bijhouden. Intussen was de politie wel verwittigd.

Betrapt in keuken

De patrouilles konden twee van de vluchtende inbrekers vatten, wat het totaal op drie bracht. Ze hadden overigens spullen bij die uit de mobilhome in de Romestraat waren ontvreemd. Even later werd de politie nogmaals opgebeld, want in de Bronstraat had het viertal ook al ingebroken. Volgens de bewoonster sloegen ze 's nachts op de vlucht toen ze hen betrapte in de keuken, die ze via de tuin en een raam hadden betreden. De omschrijving van de verdachten kwam overeen met het gearresteerde trio.


De inbrekers zouden in aanmerking komen voor 18 feiten van inbraak of diefstal. Volgens niet bevestigde informatie zou ook de vierde verdachte opgepakt zijn. "In elk geval zijn we serieus geschrokken", getuigen Kevin en Maxim nog. "Mijn 11-jarig zoontje durft niet alleen te slapen en treurt om onze kat Dimitri, die wegliep door de schrik. Ik geloof er niet in dat ze de centen hebben om de schade aan mijn auto te vergoeden", besluit Maxim.