Meeste dagjestoeristen aan de kust zijn West-Vlamingen (maar Oost-Vlamingen geven in totaal meer geld uit)

Foto Benny Proot
Provinciebedrijf Westtoer heeft onderzocht wie de kusttoeristen zijn en wat ze komen doen. 65 procent van alle kusttoeristen zijn Vlamingen.Opvallend is dat 35 procent van alle Vlaamse dagjestoeristen uit West-Vlaanderen komt. Vooral Koksijde, Nieuwpoort en Oostende vallen bij hen in de smaak. Oost-Vlamingen brengen de kust in totaal het meeste op.

In 2017 ontving de Kust 14,4 miljoen Vlaamse toeristen voor één of meerdere dagen. Samen besteedden ze 1,8 miljard euro tijdens hun verblijf aan zee, goed voor 64 procent van de 2,8 miljard omzet die het kusttoerisme genereert. Het Kenniscentrum van Westtoer bekeek de cijfers per provincie en merkte daarbij op dat West-Vlamingen een belangrijk doelpubliek zijn. “4,1 miljoen van de dagtoeristen kwam immers uit West-Vlaanderen, goed voor 35 procent van alle Vlaamse dagtoeristen. Zij gingen bij voorkeur op bezoek in Oostende, Nieuwpoort en Koksijde. Bij de verblijfstoeristen ligt het aantal een pak lager. 

Vorig jaar brachten 110.000 inwoners uit West-Vlaanderen één of meerdere nachten door in een commercieel verblijf of 8 procent van alle Vlaamse verblijfstoeristen. 22 procent van de Vlaamse verblijfstoeristen komt uit Oost-Vlaanderen, 27 procent uit Antwerpen, 28 procent uit Limburg en 25 procent uit Vlaams Brabant”, zegt Darline Vandaele, teammanager van het Kenniscentrum. 

West-Vlamingen zijn dan weer wel belangrijke tweedeverblijvers. Ongeveer17.900 eigenaars van tweede verblijven aan de kust zijn afkomstig uit West-Vlaanderen, dat is 26 procent van alle Vlaamse eigenaars. Voor tweede verblijven zijn Koksijde, Knokke-Heist en Middelkerke de populairste kustgemeenten.

Om tot rust te komen

De West-Vlamingen zijn ook trouwe bezoekers. “70 procent was in de laatste drie jaar al eens eerder naar zee gekomen. 87 procent is ook van plan om terug te komen. 72 procent is zeer tot uiterst tevreden. Dé reden om de kust te bezoeken, is vooral om tot rust te komen. 38 procent komt voor de nabijheid, 37 procent voor de zee en het strand, 32 procent voor de gezonde zeelucht, 29 procent voor de gezellige vakantiesfeer en 22 procent voor de kindvriendelijke bestemming. De helft van alle reisgezelschappen heeft ook kinderen bij”, merkt Vandaele nog op.

Als ze hier zijn, houden West-Vlamingen zich vooral bezig met kuieren op de dijk, ze drinken iets, gaan op restaurant, zonnen en luieren op het strand en shoppen. 423,3 miljoen euro van het totale bedrag dat uitgegeven wordt aan de kust, is dan ook afkomstig van West-Vlamingen. Enkel Oost-Vlamingen geven nog iets meer uit, met 448 miljoen euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.