Man wil celstraf in plaats van boete na aanrijding van paaltje, maar vangt bot

Het ongeval vond plaats op de Kennedyrotonde.
Timmy Van Assche Het ongeval vond plaats op de Kennedyrotonde.
Dan wil een mens al eens een celstraf krijgen en dan krijgt hij hem niet. Een 46-jarige Oostendenaar probeerde dinsdagmorgen op alle manieren een geldboete te ontwijken in de Brugse politierechtbank, nadat hij vorig jaar een paaltje aanreed en doorreed naar huis.

B.G. moest er zich verantwoorden voor een ongeval met vluchtmisdrijf in z’n thuisstad. Op 29 november vorig jaar reed de man bij het verlaten van de Kennedyrotonde een paaltje aan in de grasberm. Bij aankomst van de politie was hij al vertrokken naar huis. De man betwistte dat hij vluchtmisdrijf pleegde. “Ik kwam van m’n werk en wachtte wat verderop op een parking om mijn papieren in te vullen”, verklaarde hij. “Ik belde de politie niet, dat is waar. Het was dan ook de eerste keer dat ik zoiets tegenkwam.” De politierechter herkwalificeerde de feiten van vluchtmisdrijf naar “het niet ter plaatse blijven” en legde B.G. 368 euro boete op. Een mild vonnis, maar dat was buiten de Oostendenaar gerekend. “Kan ik geen celstraf krijgen in plaats van die boete?”, verraste hij. “Ik heb geen geld meer.” De politierechter ging niet in op de vraag van de Oostendenaar. De wet schrijft immers voor dat voor “het niet ter plaatse blijven” na een ongeval geen celstraf kan worden opgelegd.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Deckers

  Toch weer geweldig, datgene wat in Belgie Justitie genoemd wordt. Correctie: Justitie genoemd moét worden. Paaltje versus mens: ik weet allang wat op de eerste plaats komt.

 • Mario Adams

  Hier iets verder staan er van die plastieken paaltjes net in een bocht, om te vermijden dat auto's op het fietspad rijden. Maar vrachtwagens die net iets te kort afdraaien rijden de paaltjes gewoon af. En die vliegen dan richting geparkeerde wagens... En heb nog geen enkele keer een vrachtwagenbestuurder zien stoppen. Waarschijnlijk merken ze het niet eens.

 • Piep DeMuis

  Mensen die hier altijd maar klagen en zagen over belasting en politiek. Die paaltjes zijn niet gratis, en worden betaald met belastingsgeld. Even verder nadenken, voor de verandering.

 • René Lippeveld

  Over mijn deur staan plastieken, kwalitatief povere paaltjes ter bescherming van de fietsers. Nu is daar geen enkel onbeschadigd paaltje meer bij. In de straten rondom hetzelfde scenario. Iemand heeft dus deze mens verklikt. Beschamend !

 • Peter Janssen

  De definitie van vluchtmisdrijf moet toch écht eens onder de loep genomen worden!!!!! Als tuig, vaak véélplegers, een kind doodrijdt en vluchtmisdrijf pleegt dan worden ze met alle juridische mogelijkheden beschermd tegen rechtspraak en straf maar voor blikschade aan een paaltje en eigen voertuig mag je niet kiezen: dan móet je betalen want je pleegt vluchtmisdrijf: je had het paaltje in nood hulp moeten verlenen, zeker?!!