Man (52) stalkt ex-vriendin “op militaire wijze” en steekt uiteindelijk haar huis in brand: “Door jou ben ik alles kwijt”

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een 52-jarige Oostendenaar hangt vijf jaar cel boven het hoofd voor de jarenlange belaging van zijn ex-vriendin. Filip S. stak een jaar geleden uiteindelijk haar woning in brand. De vrouw ontsnapte aan de dood, want was kort voordien zonder zijn medeweten ondergedoken in de Ardennen. “Alles wat ik opgebouwd heb, is weg door jou”, snikte N.V. in de rechtbank.

De vrouw leerde Filip S. in het voorjaar van 2015 kennen via een datingsite. Na enkele afspraakjes begonnen de twee een relatie. “Alles leek vlot te verlopen tot mijn cliënte met hem ging samenwonen”, pleitte de advocaat van N.V. “Toen kwam zijn ware karakter naar boven: dominant en agressief.” De Oostendse vrouw besloot in december 2015 een punt te zetten achter de relatie. S. begon haar meteen te belagen en te bedreigen. V. diende bij de politie verschillende klachten in, maar besloot in de loop van 2016 om haar ex toch nog een kans te geven. 

Definitieve breuk

Op 29 april vorig jaar kwam het tot een definitieve breuk. Meteen nam Filip S. zijn oude gewoontes weer op. Hij bestookte N.V. met sms’jes en ongewenste bezoekjes. “Het slachtoffer veranderde van gsmnummer, maar beklaagde begon haar op haast militaire wijze op te sporen”, sprak de procureur donderdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Hij volgde haar kilometerslang met zijn wagen en stond plots voor haar woning of die van haar zus.” In mei vorig jaar ontspoorde de situatie helemaal, toen Filip S. te horen kreeg dat zijn ex een nieuwe vriend had. Hij bedreigde de man met de dood en gaf hem op 21 mei zelfs een elleboogstoot. Die dag dreigde hij er ook mee om de woning van N.V. in brand te steken. 

Brandstichting

In de nacht van 1 op 2 juni voerde hij z’n dreigement ook effectief uit. Het slachtoffer was op dat moment gelukkig ondergedoken in de Ardennen. “Ze ontsnapte zo volgens de branddeskundige aan de dood”, stelde de procureur. S. goot een busje benzine door de gleuf van de brievenbus van zijn ex en stak het goedje in brand. De woning langs de Duivenhokstraat liep zware brandschade op en werd onbewoonbaar verklaard. De verzekeraar vordert ruim 100.000 euro schade terug. Filip S. werd in aanvankelijk voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter, omdat er te weinig bewijzen waren in zijn richting. Zijn goede vriend Bart K. (33) uit Oudenburg had hem immers een alibi verschaft, dat later vals bleek te zijn. Pas vier maanden later, op 17 oktober, bekende de Oostendenaar. Het openbaar ministerie vorderde voor hem vijf jaar cel. 

Alles kwijt

Volgens zijn advocaat voelde Filip S. zich gekwetst. “Hij zat diep door de breuk en had op dat moment nood aan de raad van een goede vriend. Die kreeg hij echter niet.” Volgens het openbaar ministerie zou Bart K. het brein zijn achter het plan van de brandstichting. Hij zou de benzine gegeven hebben aan S. en samen zouden ze het goedje zelfs uitgetest hebben. K. hangt als mededader 37 maanden gevangenisstraf boven het hoofd, maar vraagt de vrijspraak. “Ik heb hem een vals alibi gegeven, maar had over die plannen om brand te stichten nog nooit gehoord”, stelde hij. De ex van Filip S. stelt zich burgerlijke partij en barstte in de rechtszaal in tranen uit. “Ik vind het spijtig dat ik me moest verstoppen voor hem”, snikte N.V. “Ik ben naar de Ardennen vertrokken met een klein zakje kleren en voor de rest ben ik alles kwijt. Alles wat ik heb opgebouwd is weg door jullie. Jullie mogen er trots op zijn.” Uitspraak op 13 juni.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • NATHALIE VAN DE VYVER

    En hoeveel keer diende de vrouw klacht in? En wat deed de politie om erger te voorkomen? Waarom moet het in zaken van intrafamiliaal geweld steeds eerst écht mis lopen voor de pleger aangehouden wordt?

  • Nikolaas Bouman

    Een psychopaat die een lange celstraf verdient!

  • Gunter Verleyen

    "Hij was gekwetst" dus steekt ge haar woonst maar in brand, veel mannen kunnen blijkbaar niet slikken dat een vrouw "nee" zegt, blijkbaar hebben ze nog steeds niet hun primitief DNA onder controle