Luchtmachtbasis verdwijnt in Koksijde, heli’s verhuizen naar Oostende

Koksijde nam onlangs nog afscheid van de Seaking, maar zal binnenkort ook afscheid moeten nemen van de luchtmachtbasis
Benny Proot Koksijde nam onlangs nog afscheid van de Seaking, maar zal binnenkort ook afscheid moeten nemen van de luchtmachtbasis
De kogel is door de kerk, de maritieme operaties en de ‘Search & Rescue’ verhuizen tegen eind 2023 van Koksijde naar Oostende. Defensie zal er met een derde van het personeel dezelfde taken kunnen uitvoeren. Dat is mogelijk omdat de luchthaven van Oostende de operationele steuntaken zou verlenen. De plannen hingen al een tijdje in de lucht, maar werden nu bevestigd tijdens een samenkomst van de betrokken partijen in Brugge.

Er was eerder beslist dat Search & Rescue een verantwoordelijkheid blijft van Defensie én dat de helikopters ook steun zullen geven aan de fregatten. De infrastructuur in Koksijde is echter verouderd. “Dit dossier hangt dan ook al lang in de lucht”, vertelt Frederik Vansina, commandant van de luchtmacht. “Er is in tussentijd weinig geïnvesteerd in de infrastructuur in Koksijde en de gebouwen liggen verspreid over 318 hectar. Dat is niet gemakkelijk voor het dagelijkse beheer. Er werken dan ook 331 personeelsleden. Een van de grote problemen is bovendien dat we te weinig ondersteunende personeelsleden vinden. We krijgen die functies moeilijk ingevuld. Onze eerste piste was om de basis in Koksijde te rationaliseren en naar 168 personeelsleden te gaan, maar het probleem van het personeel zou dan blijven. De tweede piste was om te verhuizen naar Oostende. Met een vernieuwde infrastructuur zouden we doeltreffender kunnen zijn en zouden we kunnen zakken naar 123 mensen. Alle operationele steun, zoals de brandweer, zou verzekerd worden door de luchthaven van Oostende.” Er zouden geen mensen ontslagen worden. “Mensen die afzwaaien zullen niet meer vervangen worden. De andere mensen zullen meeverhuizen naar Oostende.”

In de luchthaven zal er een concessie opgemaakt worden voor de tarmac Apron 3, die verhuurd wordt aan Defensie. Hier komt een volledig nieuwe infrastructuur. De helikopters zullen de startbaan van de luchthaven zelf gebruiken. “We starten nu met de voorbereiding van een concessieovereenkomst. We willen deze nog dit jaar of begin volgend jaar ondertekenen. We moeten nog een partner zoeken om deze infrastructuur te bouwen en uit te baten. De gloednieuwe infrastructuur kan eind 2023 in gebruik genomen worden”, vult Frédéric Goetynck aan.

In Koksijde wordt teleurgesteld gereageerd. “Wij betreuren deze beslissing. Wij hebben er altijd voor geijverd om de basis te behouden. Onze gemeente is als het ware vergroeid met de helibasis. Het is dus zeker niet onze beslissing, maar we moeten ons neerleggen bij de beslissing van Defensie. Het is met pijn in het hart dat we afscheid nemen van een bijzondere en lange geschiedenis die teruggaat tot de Eerste Wereldoorlog. Het enige wat mij gelukkig maakt is dat er eindelijk een beslissing is en dat de basis in West-Vlaanderen blijft”, reageert burgemeester Marc Van den Bussche. 

Zijn Oostendse collega is net verheugd. “Wij waren vragende partij. Belangrijk is dat de Search & Rescue aan de kust blijft. We moeten uiteraard niet onder stoelen of banken steken dat we hier de infrastructuur hebben. Er is ook hard gewerkt op de luchthaven en er zijn goede cijfers. De infrastructuur wordt bovendien al ondersteund met belastinggeld. De diversifiëring van de activiteiten op de luchthaven is een goede zaak. We zullen de luchtmacht met open armen ontvangen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

De provincie is al een tijdje bezig met dit dossier. “We zijn blij dat er nu een beslissing is genomen”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “We hebben al de nodige voorbereidingen gedaan en zullen nu verder werken aan een masterplan voor de site samen met de betrokken gemeenten.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Norbert Thieren

  Wat een kans om een open groene ruimte te scheppen!

 • Didi Bellens

  Dan mag ik hopen dat er niet meer op gebouwd wordt en het hier eindelijk eens groen mag blijven of wordt. Graag een betonstop in de kuststreek, is hier nu al overvol. En ja weeral een icoon/mooie herinnering weg, zoals het Casino van Middelkerke. Niet goed bezig in elk geval.

 • Martien De Four

  Hopelijk bouwt men het nu niet op de site vol met woningen en al zeker niet alleen maar 'sociale' woningen.

 • patrick morel

  Er moet bespaard worden, nu nog de verlieslatende, lawaaierige en vervuilende luchthaven van Wevelgem sluiten. Een besparing van 35 miljoen per jaar of 10.500 euro per dag of is het klimaat niet belangrijk.

 • Jacques Deschryvere

  Het einde van B.KOKS Echt jammer zoveel mooie herinneringen,opeens weg, idem de Flying Boxcar.