Leerlingen van OKAN Oostende getuigen over impact klimaat in geboorteland en vragen ook lokale acties

Leerlingen van OKAN Oostende getuigen over impact klimaat in
geboorteland en vragen ook lokale acties.
TVA Leerlingen van OKAN Oostende getuigen over impact klimaat in geboorteland en vragen ook lokale acties.
De leerlingen van de Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers, kortweg OKAN, trokken naar het stadhuis. Daar getuigden ze over de impact van de klimaatveranderingen in hun geboorteland en vroegen ze ook het lokale bestuur actie te ondernemen.

“Eerst ben ik gevlucht voor het klimaat en nu ga ik vechten voor het klimaat”, aldus Nimo, het Somalische meisje van 14 jaar dat sinds een jaar Nederlandse les volgt in de Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers. Nu vraagt ze de gemeente Oostende aandacht voor het klimaat, samen met andere leerlingen uit de verschillende leshuizen van OKAN. De afgelopen weken hebben ze hard gewerkt rond het thema klimaat. Met een bijzonder filmpje vol getuigenissen en - soms humoristische -boodschappen stelden ze het resultaat van het harde werken voor aan het schepenen Natacha Waldmann (Groen), Silke Beirens (Groen) en Hina Bhatti (Open Vld). 

“In OKAN zitten leerlingen uit meer dan 20 verschillende landen”, vertelt Rita Struys van OKAN. “Voor sommige leerlingen is de reden van hun vlucht naar België gekend: oorlog of het politieke regime. Maar ook het klimaat is steeds vaker de oorzaak van hun migratie: oogsten die mislukken of droogtes die het leven onmogelijk maakt. De leerlingen stonden tijdens de lessen niet alleen stil bij de impact van klimaatverandering in hun geboorteland, ze namen ook deel aan de strandopruimactie, dikketruiendag, bezochten een afvalbedrijf, stonden minder lang onder de douche en zetten de verwarming een graadje lager. Velen stopten met het meenemen van een wegwerpflesje water naar school en kozen voor een hervulbaar alternatief.” 

Leerkracht Lies Van Poucke vult aan: “Volgend jaar komen we terug en dan zijn we heel benieuwd hoe ver de gemeente staat met haar klimaatdoelstellingen.” Silke Beirens benadrukt dat de klimaatuitdagingen het stadsbestuur niet ontgaan. “Zo is er de opening van het warmtenet en maken we een energiezorgplan van alle stadsgebouwen. En we plannen ook een autoluw stadscentrum. Het is belangrijk dat we luisteren naar alle stemmen in dit klimaatdebat, dus ook die van de OKAN-leerlingen, en krachtdadige antwoorden formuleren.” Op het einde van het bezoek kreeg elk lid van het schepencollege een gepimpte hervulbare drinkfles van de studenten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.