Lange files richting Winter in Oostende: “Als het centrum echt vol zit, sluit de politie de binnenstad af voor het verkeer”

Er stonden de voorbije dagen vaak lange files in de binnenstad van Oostende.
LBB Er stonden de voorbije dagen vaak lange files in de binnenstad van Oostende.
Het grote succes van Winter in Oostende heeft ook een keerzijde: er vormden zich de voorbije dagen opnieuw lange files om de binnenstad binnen te rijden. “We leiden de bezoekers daarom volop af naar de NMBS-parking, want daar is er altijd nog plaats. En als het centrum echt vol zit, sluit de politie de binnenstad af", zegt burgemeester Bart Tommelein.

Bezoekers zijn het concept rond Winter in het Park na drie jaar duidelijk nog niet beu. Zondag 29 december was in Oostende vergelijkbaar met een topdag in de zomer, is het gevoel bij Toerisme Oostende. De gemiddelde bezetting van de hotels is beter dan normaal en ook deze week zitten de hotels aardig vol, zo ook op oudejaarsavond. Op Winter in het Park hebben ze het merkelijk drukker dan in 2018. “De winter is trager op gang gekomen, maar nu merken we dat de evenementen een succes zijn. Ook Christmas Village doet het goed en bij de lichttunnel (in de Adolf Buylstraat, red.) kan je elke dag over de koppen lopen”, licht burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) toe. Op exacte cijfers hierover is het nog even wachten. 

Benny Proot

Belgian Cats

 Ondertussen hebben in de inpakbar ook al meer dan 4.000 cadeautjes het speciale cadeaupapier van Oostende rond zich gekregen. Er werd dit jaar voor het eerst een zoektocht uitgewerkt rond het Grote Goedemanierenboek. In totaal werden al 2.000 formulieren van de zoektocht uitgedeeld aan gezinnen. “We willen in de toekomst nog meer mikken op evenementen die buiten het traditionele seizoen volk naar onze stad lokken. We doen dat bijvoorbeeld al met de Belgian Cats die in februari in Oostende spelen. Hiervoor zijn alle tickets in een mum van tijd uitverkocht.”

Extra randparkings

Maar elke medaille heeft twee kanten. Door de drukte zat ook het verkeer de voorbije dagen telkens muurvast. “Bezoekers willen allemaal zo dicht mogelijk in de stad rijden. We hebben ondertussen al maatregelen genomen om het drukke verkeer in de binnenstad zo veel mogelijk af te leiden naar de NMBS-parking, want daar is er altijd nog plaats. We hebben vorig jaar ledborden aangekocht met de politie en die werden nu geplaatst om bestuurders naar deze parking te gidsen. De politie heeft ook de opdracht gekregen om de binnenstad af te sluiten voor het verkeer als het centrum echt vol zit”, zegt Tommelein. “We zijn ons als stadsbestuur bewust van de structurele problemen op dit vlak en zijn daarom van plan om extra randparkings aan te leggen.” 

Op het kruispunt van de Leopold II-laan met de Karl Janssenslaan werden ondertussen ook tijdelijke verkeerslichten geplaatst om de drukke oversteekplaats voor voetgangers te regelen.

Tijdelijke verkeerslichten moeten het verkeer regelen op het drukke kruispunt vlak bij Winter in het Park.
LBB Tijdelijke verkeerslichten moeten het verkeer regelen op het drukke kruispunt vlak bij Winter in het Park.

Lichttunnel op andere plaats?

De lichttunnel zal volgend jaar overigens niet kunnen geplaatst worden door werken in de Adolf Buylstraat. “We zijn nog aan het bekijken wat we zullen doen. Naast de kostprijs om de tunnel aan te kopen is er ook de prijs om de installatie elk jaar op te zetten. We moeten afwegen hoeveel de investering is om lichttunnel op een andere plaats te zetten en wat de return daarvan is. Bovendien moet het ook technisch mogelijk zijn”, aldus de burgemeester.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Van der Hoydowch

    Volzette trams ,niet ondersteund door extra inzet van autobussen op spitsuur , is mede oorzaak auto drukte.

  • Merel Lemmens

    Leuk om te zien. Stad in rijden heerlijk in de fille. Bordjes duid duidelijk aan volzet en toch ga de mensen op uren jacht voor een plekje voor hun auto.