KVO wil eerste CO2-neutraal stadion met 1.035 zonnepanelen (en supporters kunnen zelf investeren)

KV Oostende slaat de handen in elkaar met Zero Emission Solutions en Advenso
Benny Proot KV Oostende slaat de handen in elkaar met Zero Emission Solutions en Advenso
KV Oostende is goed op weg om het eerste CO2-neutrale voetbalstadion in België te hebben. De club wil dat doel dit jaar nog bereiken door de eigen productie van hernieuwbare energie via 1.035 zonnepanelen op het dak van haar Versluys Arena. De zonnepanelen worden geplaatst door Advenso uit Jabbeke. Opvallend: supporters kunnen mee investeren én er zelfs geld mee verdienen. 

De constructie op het dak van de hoofdtribune moet 323.000 kilowattuur (kWh) energie per jaar opwekken, vergelijkbaar met de energiebehoefte van een paar honderd gezinnen per jaar. “Een voetbalstadion vraagt elke thuiswedstrijd enorm veel energie, zoals de stadionverlichting en alle installaties voor spelers en fans”, zegt algemeen directeur Patrick Orlans. “Afgelopen seizoen voerde KV Oostende in samenwerking met het Energiehuis van de stad al een energieaudit door. Die audit leidde tot een flinke daling van het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 25 procent of in totaal ruim 81.000 kWh in nauwelijks zes maanden tijd. Het verbruik van aardgas daalde zelfs met 36 procent of in totaal 92.000 kWh. Nu willen we een stap verder gaan met de installatie van 1.035 zonnepanelen op het dak van de hoofdtribune.” In een latere fase komen ook op het nieuwe trainingscomplex op de Schorre nog eens 160 zonnepanelen.

Interessante aandelen

Studiebureau Zero Emission Solutions en installateur Advenso uit Jabbeke, meteen ook nieuwe partners van de club, werkten mee een uniek project uit. KVO-fans en andere geïnteresseerden kunnen mee investeren en hun geld op termijn ruimschoots terugverdienen. “De investering moet gedragen worden door een community- en crowdfundingproject”, vervolgt Orlans. “We richten een energiecoöperatie op, genaamd KVOlt - een woordspeling van KVO en kilovolt. Supporters, omwonenden en Oostendenaars kunnen aandelen kunnen kopen, tot maximum twintig aandelen per volwassene.” Een aandeel kost 100 euro en geeft vanaf vijf aandelen recht op een belastingvermindering van 45  procent. Per aandeel wordt jaarlijks een dividend verwacht van 3 procent. “Dat zijn zeer interessante voorwaarden, zeker als je ziet hoe weinig een klassieke spaarrekening opbrengt", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Ik heb intussen zelf vijf aandelen gekocht. “In het kader van onze ambities richting een klimaatneutrale stad, is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. We hebben het project op het vernieuwde stationsgebouw en nu komt hier een gelijkaardig project.” In Nederland realiseerde FC Groningen een bijna identiek project op haar Euroborg-stadion, gedragen door 400 fans. “In België is KV Oostende dus de enige club waar supporters straks ook geld kunnen verdienen”, benadrukt Orlans. “Een project van deze omvang is gewoonweg ongezien." Er wordt gehoopt om 320.000 euro in te zamelen voor de realisatie. 

Nieuwste zonnepanelen

“Wat bovendien erg knap is, is dat hier de nieuwste generatie zonnepanelen liggen. In tegenstelling tot oudere exemplaren, moeten ze niet meer hellend of gekanteld staan. Ook wij zullen op ons bedrijfsgebouw zulke zonnepanelen leggen", benadrukt bouwheer en sponsor Bart Versluys. “Het is mooi dat mijn naam verbonden is aan dit ambitieuze project.” Ook bij Zero Emission Solutions en Advenso zijn ze enthousiast. “Wij hadden al enorm veel sympathie voor KV Oostende”, zegt Ludovic Vigneron, zaakvoerder van Advenso. “We realiseerden al projecten op de sporthal van Jabbeke en het zwembad van Eeklo, maar dit gaat nog een stap verder verder. Tegelijk biedt KV Oostende ons enorme opportuniteiten om ons verder te ontwikkelen naar de B2C- en B2B-markt, dankzij het gigantische netwerk van de club.” Advenso zal ook de shirts van KVO pronken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • HUGO COOLSAET

    Hopelijk hebben de initiatiefnemers door dat er 's avonds en 's nachts geen zon is. Dus enkel voetbalwedstrijden organiseren tijdens de dag en bij voorkeur als de zon schijnt.

  • Stan Vankoo

    En wie is de sponsor?????