Koppel riskeert 12 maanden cel in beroep voor bedotten investeerders Egliseum

Luc F. - hier bij het Egliseum - , en zijn partner Vera M., werden in eerste aanleg vrijgesproken bij gebrek aan bewijs dat ze ter kwade trouw handelden.
Foto Dieter Dujardin Luc F. - hier bij het Egliseum - , en zijn partner Vera M., werden in eerste aanleg vrijgesproken bij gebrek aan bewijs dat ze ter kwade trouw handelden.
Een koppel uit Oostende riskeert in het Gentse hof van beroep elk een celstraf van 12 maanden voor het bedotten van investeerders in het zogenaamde Egliseum in Ieper. Het Egliseum moest een tentoonstellingsruimte worden waar onder meer een terracottaleger uit China zou te zien zijn. In eerste aanleg werden ze vrijgesproken.

Luc F. (58) en zijn partner Vera M. (49) uit Oostende moesten zich voor het Gentse hof van beroep verantwoorden omdat ze investeerders voor in totaal 1.059.000 euro zouden hebben bedot bij de aankoop van de ontwijde Karmelietenkerk in Ieper. In eerste aanleg werden ze vrijgesproken voor de feiten, maar het parket ging in beroep. De beklaagden wilden van het zogenaamde Egliseum een tentoonstellingsruimte maken waar ze onder meer een terracottaleger uit China wilden tentoonstellen. De ontwijde Karmelietenkerk in de Paterstraat in Ieper werd in 2007 aangekocht door de vzw ‘vrienden van Bachten De Kupe’. De kerk stond dan al vijf jaar leeg en via obligaties werd geld opgehaald bij privé-investeerders.

Terracottaleger

Na een jaar werd de kerk overgedragen aan de firma NV Envinyatar. Het was de bedoeling om in de kerk unieke evenementen en tentoonstellingen te organiseren. De eigenaars zagen het groot, want een van hun projecten was het naar Ieper brengen van een deel van het terracottaleger van Xi’an. Begin 2010 opende Egliseum de deuren, maar op maandag 27 juni 2011 was het verhaal voorbij. Op die dag sprak de rechtbank van koophandel het faillissement uit van Envinyatar. “Deze twee mensen zijn gefaald”, zegt hun advocaat Arnou in beroep.” Ze hadden een droom, maar die was te groot. Megalomanie is niet strafbaar.”

De mensen die op een obligatie hadden ingeschreven, klopten bij de rechtbank aan om hun geld terug te krijgen, maar tot hun stomme verbazing bleek dat niet mogelijk. Ze hadden hun centen immers uitgeleend aan de vzw en niet aan de nv. Volgens de advocaten van de slachtoffers is er wel degelijk sprake van oplichting, ook de procureur-generaal heeft die mening. “Dit was oplichting.Er was een belofte om 6,5 procent aan interest uit te betalen. De beloofde uitbetalingen werden niet gedaan. De gedupeerden hebben hun geld niet meer teruggezien.”, aldus de procureur-generaal die 12 maanden cel voor en een boeten van 1000 euro vorderde voor beide beklaagden.

Luc F. kreeg het laatste woord, “We hebben niks meer. Alles dat we hadden, hebben we in het project gestoken. We zijn geen oplichters!” Het hof zal een oordeel vellen op 7 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.