Klimaatmars overspoelt Zeedijk

RUIM 10.000 ACTIEVOERDERS HOUDEN VREEDZAME BETOGING

De duizenden deelnemers aan de klimaatmars wandelen over de Zeedijk.
Benny Proot De duizenden deelnemers aan de klimaatmars wandelen over de Zeedijk.
De klimaatmars heeft ruim 10.000 actievoerders naar Oostende gebracht. De optocht verliep zonder incidenten. "We hadden nooit zoveel volk verwacht, maar deze bijeenkomst is nog maar het begin", zegt Nathalie Eggermont van Climate Express.

De actievoerders hebben in Oostende volop hun eisen kracht bijgezet. Concreet: een ambitieus akkoord tussen de deelnemers van de Parijse klimaattop, geen broeikasgassen meer, 100 procent hernieuwbare energie, sociale rechtvaardigheid en internationale solidariteit en democratie. Organisatoren Climate Express en de Klimaatcoalitie hadden bij hun vierde poging om de mars te houden wel geluk. De optocht in Parijs werd geannuleerd na de aanslagen, ook in Brussel werd de bijeenkomst verboden. Vorig weekend kon er in Oostende niet voldoende politie verzekerd worden en werd de klimaatmars dus naar afgelopen zondag verplaatst.


"Ondanks die tegenslagen zijn we overdonderd door dit succes", zegt Nathalie Eggermont van Climate Express. Terwijl de lokale politie 10.000 manifestanten noteerde, klokte de teller van de organisatoren af op 14.000. "Deze bijeenkomst is nog maar het begin. Politici zijn goed in het maken van beloftes en spreken in mooie woorden. Nu moeten we erop toezien dat die beloftes ook hard worden gemaakt. Komende vrijdag willen we alsnog naar Parijs trekken. Volgens onze Franse partners is vreedzame samenscholing weer toegestaan. En anders gaan we inventief omspringen met de situatie."

Ook de Sint heeft oog voor het klimaat.
Benny Proot Ook de Sint heeft oog voor het klimaat.

Verkleed

De eerste betogers arriveerden kort voor de middag in Oostende en ontrolden al spandoeken langs de kaai. Uiteindelijk zwelde de mensenmassa snel aan. Terwijl de eerste actievoerders naar de Drie Gapers op de Zeedijk wandelaars, vertrokken de laatste stappers van de hele mars pas aan het Zeeheldenplein. De duizenden betogers vormden zo een lint van zowat anderhalve kilometer lang. Onderweg was er plaats voor veel muziek, slogans en ludieke acties. Manifestanten hadden zich verkleed als zon, wolk, boom of ijsbeer of panda. "Thuis wat in de zetel zitten, zal niks veranderen", meent Murat Derycke. "We moeten de beleidsmakers krachtig wakker schudden."


Oostendenaar Patrick Danneels verwoordt het zo: "Het is mooi om mijn stad overspoeld te zien worden door duizenden mensen met goede bedoelingen. Beter zo'n overspoeling dan die van het stijgende zeewaterniveau." Naar het einde van de optocht werd nabij het Mariakerkse Strandplein een lint gevormd op het strand en werd een 'klimaatalarm' afgestoken.


Toeters, bellen, misthoorns en luchtalarmen weerklonken luid. De ordediensten beleefden uiteindelijk een rustige namiddag. "We hebben geen interventies moeten verrichten", klinkt het bij de politie. "Eén iemand moest verzorgd worden na een slipper op de dijk. Nog een andere actievoerder had geen aangepaste kledij aan en vertoonde tekenen van onderkoeling. We zijn tevreden over de samenwerking met de organisatoren."

Een ijsbeer wil niet nodeloos energie verspillen tijdens de optocht.
Benny Proot Een ijsbeer wil niet nodeloos energie verspillen tijdens de optocht.